Кубанска боа

добавил wikipedia emerging languages

Кубанска боа (Chilabothrus angulifer) спаѓа во групата на змии. Засега не се издвоени подвидови.[3]

 src=
Должина до 4,5м

Распространетост и навики

Нејзиниот дом се наоѓа на островот Куба и се среќава по места каде што има пештери. Зимата ја минува спиејќи во нив, иако зимите на Куба се прилично благи. Покрај со лилјаци, кои се нејзина основна храна, кубанската боа се храни и со мали птици кои ги лови по дрвјата. Женката раѓа живи малечки, кои веднаш излегуваат од порозните кесиња. Во една група обично има до 10 мали змии. Денес, овој вид змии е меѓународно заштитен вид.[4]

Наводи

  1. Day, M.; Tolson, P. (1996 г). Chilabothrus angulifer. „The IUCN Red List of Threatened Species“ (IUCN) том 1996: e.T7815A12852846. doi:10.2305/IUCN.UK.1996.RLTS.T7815A12852846.en. http://www.iucnredlist.org/details/7815/0. посет. 14 декември 2017 г.
  2. McDiarmid RW, Campbell JA, Touré T. 1999. Snake Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference, vol. 1. Herpetologists' League. 511 pp. (series). (volume).
  3. Epicrates angulifer. Обединет таксономски информативен систем. конс. 17 August 2007. (англиски)
  4. 1994 Categories & Criteria (version 2.3) Архивирано September 13, 2008, во Wayback Machine.IUCN Red List. Accessed 17 August 2007.
лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Автори и уредници на Википедија
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia emerging languages

Кубанска боа: Brief Summary

добавил wikipedia emerging languages

Кубанска боа (Chilabothrus angulifer) спаѓа во групата на змии. Засега не се издвоени подвидови.

 src= Должина до 4,5м
лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Автори и уредници на Википедија
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia emerging languages