dcsimg

Brief Summary ( البلجيكية الهولندية )

المقدمة من Ecomare
Ransuilen zijn 's nachts actief. Door hun schutkleuren zijn ze ook overdag niet makkelijk te vinden. Daarom kun je het beste op de grond zoeken. Daar vind je braakballen en uitwerpselen. Je kunt een ransuil herkennen aan de oorpluimen. Die pluimen zitten er alleen voor de sier. Hun echte oren zitten direct naast hun ogen, achter de kopveren. Om te broeden gebruikt de ransuil het liefst een oud ekster- of kraaiennest, soms in eendenkorven of nestkasten.
ترخيص
cc-by-nc
حقوق النشر
Copyright Ecomare
مقدم المحتوى
Ecomare
النص الأصلي
زيارة المصدر
موقع الشريك
Ecomare

Ransuil ( البلجيكية الهولندية )

المقدمة من wikipedia NL

Vogels
Video van een albino ransuil

De ransuil (Asio otus) is een relatief grote uil, die voorkomt in heel Europa, met uitzondering van IJsland. De wetenschappelijke naam van de soort werd als Srix otus in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.[2]

Kenmerken

  • Lengte: 35-37 cm
  • Spanwijdte: 84-95 cm
  • Gewicht: 210-330 g
  • Levensduur: 10-15 jaar

Opvallend aan het uiterlijk van de ransuil zijn met name de lange oorpluimen, die overigens geen echte oren zijn. Zijn naam dankt hij aan de gelijkenis met een 'ranse', Middelnederlands voor 'muts met een kap die in plooien afhing'. De ogen zijn oranje-geel. Verwarring met de oehoe, die ook oorpluimen heeft, is mogelijk maar deze laatste is aanzienlijk groter dan de ransuil. Het verenkleed is aan de bovenzijde roestgeel met zwartbruine vlekken en strepen, en verder is de vogel grijsbruin gevlekt en gestreept. De lichtgele onderzijde vertoont brede donkere lengtestrepen en fijne dwarsstreepjes.

Geluiden van de ransuil

Vista-kmixdocked.png
Roep van een juveniele ransuil (download·info) Vista-kmixdocked.png
Het blazen van ransuilen (download·info)

Voortplanting

Het legsel bestaat gewoonlijk uit vier tot zes glanzend witte, ronde eieren.

Voedsel

Net als de meeste uilen is ook de ransuil vooral actief als het donker is. Dit in tegenstelling tot de velduil, die ook wel overdag actief is. De ransuil jaagt op knaagdieren en rustende vogels.

Ondersoorten

Er worden vier ondersoorten onderscheiden.[3]

  • A. o. otus (Linnaeus, 1758): Europa, Azië en noordelijk Afrika.
  • A. o. canariensis (Madarasz, 1901): de Canarische Eilanden.
  • A. o. tuftsi (Godfrey, 1948): van westelijk Canada tot noordelijk Mexico.
  • A. o. wilsonianus (Lesson, 1830): van het zuidelijke deel van Centraal-en zuidoostelijk Canada tot de zuidelijk-centrale en oostelijke Verenigde Staten.

Verspreiding in Nederland

De ransuil komt voor in bosachtige gebieden met naaldbomen en open terreinen. In de winter verblijven ransuilen graag in elkaars gezelschap. In hun roestplaatsen, gemeenschappelijke slaapplaatsen in naaldbomen, struiken, knotwilgen of wilde hagen, rusten ze soms in grote groepen tot wel 100 exemplaren.
Volgens SOVON daalde het aantal broedparen in de periode 1990-2007 met meer dan 5% per jaar. Er broedden in 2007 nog ongeveer 5500 paar in Nederland.[4] Als voornaamste oorzaak van de achteruitgang wordt de uitbreiding van de havik aangemerkt, maar ook vergrassing van de bosbodems (waardoor muizen lastiger te vangen zijn) en de achteruitgang van het aanbod aan lege kraai- en eksternesten.[5]

Deze uil is in 2004 als kwetsbaar op de Nederlandse Rode Lijst gezet. De soort staat niet op de Vlaamse Rode Lijst. De ransuil staat als niet bedreigd op de internationale Rode Lijst van de IUCN.[1]

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b (en) Ransuil op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Linnaeus, C. (1758). Systema naturae ed. 10: 92
  3. König, C., Weick, F., Becking, J.-H., Owls of the World, 2, A&C Black Publishers Ltd., Londen, Verenigd Koninkrijk, 2008. ISBN 978-0-7136-6548-2.
  4. SOVON Verspreiding en aantalsontwikkeling van de ransuil in Nederland
  5. Bijlsma, R.G., F. Hustings & C.J. Camphuysen (2001). Avifauna van Nederland 2. ISBN 90-74345-21-2
ترخيص
cc-by-sa-3.0
حقوق النشر
Wikipedia-auteurs en -editors
النص الأصلي
زيارة المصدر
موقع الشريك
wikipedia NL

Ransuil: Brief Summary ( البلجيكية الهولندية )

المقدمة من wikipedia NL
Video van een albino ransuil

De ransuil (Asio otus) is een relatief grote uil, die voorkomt in heel Europa, met uitzondering van IJsland. De wetenschappelijke naam van de soort werd als Srix otus in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.

ترخيص
cc-by-sa-3.0
حقوق النشر
Wikipedia-auteurs en -editors
النص الأصلي
زيارة المصدر
موقع الشريك
wikipedia NL