dcsimg

Juovamaaorava ( Finlandês )

fornecido por wikipedia FI

Juovamaaorava eli idänmaaorava (Tamias striatus) on jyrsijöiden lahkoon kuuluva eläin, jota tavataan itäisessä Pohjois-Amerikassa. Sillä on tummia juovia, joista sen erottaa helposti. Lajille on ehdotettu uutta suomenkielistä nimeä tikutaku.[2]

Elintavat

Juovamaaoravat elävät lehtimetsissä ja puistoissa. Muiden maaoravien tapaan ne kuljettavat ruokaa poskipusseissaan. Lajin lisääntymisaika on maaliskuussa ja synnytys tapahtuu huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa. Naaras saa kerrallaan 3-5 sokeana syntyvää poikasta.[3]

Juovamaaoravat ovat aktiivisia päiväsaikaan ja päästelevät lintumaisia, tirskuttavia ääniä. Disney-filmien pikkuoravat Tiku ja Taku ovat mitä ilmeisimminkin lajiltaan juovamaaoravia, ja ääniraitaa nopeuttamalla tehty "pikkuoravien ääni" on myös saanut nimensä tästä lajista.

Kuvasto

Lähteet

  1. Linzey, A.V. & NatureServe (Hammerson, G.): Tamias striatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 30.6.2014. (englanniksi)
  2. Nisäkäsnimistötoimikunta: Nisäkkäiden suomenkieliset nimet: juovamaaorava eli idänmaaorava (Vahvistamaton ehdotus nisäkkäiden nimiksi) luomus.fi.
  3. Jiří Gaisler ja Jan Zejda: Suuri eläinkirja, s. 299. suom. Mattias Toivanen, Jere Malinen ja Ismo Nuuja. WSOY, 1995. ISBN 951-0-22848-6.
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
licença
cc-by-sa-3.0
direitos autorais
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visite a fonte
site do parceiro
wikipedia FI

Juovamaaorava: Brief Summary ( Finlandês )

fornecido por wikipedia FI

Juovamaaorava eli idänmaaorava (Tamias striatus) on jyrsijöiden lahkoon kuuluva eläin, jota tavataan itäisessä Pohjois-Amerikassa. Sillä on tummia juovia, joista sen erottaa helposti. Lajille on ehdotettu uutta suomenkielistä nimeä tikutaku.

licença
cc-by-sa-3.0
direitos autorais
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visite a fonte
site do parceiro
wikipedia FI