dcsimg

Tropiduchidae ( Norwegian )

provided by wikipedia NO

Tropiduchidae er en familie av sikader, og en del av gruppen Fulgoromorpha.


Utseende

Små til middelsstore, ofte grønne sikader. Kroppen er middels slank og en tanke flattrykt. Et kjennetegn på familien er at den bakre delen av mesonotum (den midtre ryggplaten) er skilt fra resten av platen ved en fin fure. De kan minne om familien Delphacidae, men mangler en stor, bevegelig spore på leggene. Hodet er forholdsvis lite, noen ganger er pannen langt framtrukket. Denne har to lengdelister. Fasettøynene er noe utstående, forholdsvis små og gjerne mørke på farge. Både pronotum og mesonotum har tre lengdelister. Vingene er velutviklede, vanligvis glassklare, med et markert, gjerne lyst, årenett. Beina er middels lange og kraftige. Nymfene kan minne om nymfene til Delphacidae, men noen har en kvast av vokstråder som stikker ut fra bakkroppsspissen.

Levevis

Som de fleste sikader lever de av plantesaft. Både nymfene og de voksne suger plantesaft over bakken. De kan leve på en rekke ulike plantegrupper, både bregner, gress og siv, palmer og tofrøbladete planter. De fleste av artene lever enten på enfrøbladete planter eller på treaktige, tofrøbladete planter. Familien er mest vanlig i skog, men arter forekommer i et vidt spenn av miljøer fra halvørken til tropisk regnskog. Enkelte arter er regnet som skadedyr, blant andre Numicia viridissukkerrør og Ommatissus lybicusdaddelpalmer.

Utbredelse

Tropiduchidae finnes over hele Jorden i varm-tempererte og tropiske områder. I Europa finnes det bare tre arter, som nordligst er funnet i Østerrike. Fra USA er det bare kjent to arter.

Systematisk inndeling

Totalt sett blir familien delt inn i over 100 slekter.

Treliste

Kilder

Eksterne lenker

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia forfattere og redaktører
original
visit source
partner site
wikipedia NO

Tropiduchidae: Brief Summary ( Norwegian )

provided by wikipedia NO

Tropiduchidae er en familie av sikader, og en del av gruppen Fulgoromorpha.


license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia forfattere og redaktører
original
visit source
partner site
wikipedia NO