dcsimg

Maduixot ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Maduixot[1] (castellanisme per calc) (i fraga o fraula també emprats per a la maduixa) (Fragaria x ananassa) és una planta híbrida conreada pels seus fruits.

És una planta més grossa que la maduixera i els fruits poden ultrapassar 3 cm de diàmetre.

 src=
Maduixots a la tardor, una part de les fulles es tornen vermelles, es poden veure a dreta i esquerra els estolons

És un híbrid obtingut de l'encreuament de Fragaria chiloensis (de Xile, on s'anomena frutilla) i Fragaria virginiana (d'Amèrica del Nord).

Història

El maduixot es va obtenir a Bretanya, a l'Estat francès, el 1740 mitjançant l'encreuament de Fragaria virginiana, una maduixera silvestre de l'est d'Amèrica del Nord, notable pel seu sabor, amb Fragaria chiloensis de Xile i l'Argentina portada per Amédée-François Frézier, que era notable per la seva gran mida.[2]

Les cultivars de Fragaria × ananassa han reemplaçat, en la producció comercial la maduixera silvestre o bosquetana que ja havia estat conreada des del segle XVII.[3]

Anatomia del maduixot

 src=
Flor de maduixot cultivat a Castelltallat

El maduixot és botànicament un fals fruit, cosa que significa que la part amb la polpa no deriva de l'ovari de la planta sinó del receptacle; els veritables fruits són els aquenis o petites llavors que hi ha per sobre el fals fruit.[4]

Producció mundial

L'any 2007 el món produí 3.824.678 tones de maduixots. Els Estats Units n'eren el primer productor amb 1.133.703 tones seguit d'Espanya amb 263.900 tones, Turquia ocupava el tercer lloc amb 250.316 tones.

Usos

A més de consumir-se fresca, poden ser congelats, en conserves, o assecades per a ser posades en cereals d'esmorzar o barres. Són molt populars en productes lactis, gelats, batuts i iogurts. Se'n fa el pastís de maduixots.[5]

L'extracte de pigment de maduixot es pot usar com indicador d'acidesa/alcalinitat, ja que canvia de color.

Nutrició

El maduixot té molta vitamina C, vitamina A sota la forma del precursor el β-carotè, vitamina B9 (àcid fòlic), important per les embarassades. Les al·lèrgies amb maduixots són freqüents.

Conreu

Es fa en zones d'hivern benigne per tal que els primers maduixots arribin a principi d'hivern. La producció de planta, en canvi es fa en llocs alts i freds per evitar que hi hagi pugons transmissors de virus a les plantes. És usual protegir el conreu amb túnels de plàstic i el terra amb una làmina d'un plàstic negre per evitar el creixement de males herbes o que s'embruti el maduixot. Molt sovint es fa la plantació dins sacs de plàstic o en disposició vertical.

Actualment el conreu del maduixot ha desplaçat pràcticament el de la maduixera malgrat que les maduixes tenen un sabor més intens.

Referències

  1. El lingüista Gabriel Bibiloni demostra en l'article següent el castellanisme per calc del mot "maduixot" http://www.bibiloni.net/blog/archives/00000153.html. Al Rosselló hom empra fresard un gal·licisme
  2. «Strawberry, The Maiden With Runners». Botgard.ucla.edu. [Consulta: 5 desembre 2009].
  3. «Strawberries by Martin Welsh, history, variety and cultivation of strawberries». Nvsuk.org.uk. [Consulta: 5 desembre 2009].
  4. Esau, K. 1977. Anatomy of seed plants. John Wiley and Sons, New York.
  5. A Healthier Way to Enjoy Chocolate

Enllaços externs

 src= A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maduixot Modifica l'enllaç a Wikidata
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA

Maduixot: Brief Summary ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Maduixot (castellanisme per calc) (i fraga o fraula també emprats per a la maduixa) (Fragaria x ananassa) és una planta híbrida conreada pels seus fruits.

És una planta més grossa que la maduixera i els fruits poden ultrapassar 3 cm de diàmetre.

 src= Maduixots a la tardor, una part de les fulles es tornen vermelles, es poden veure a dreta i esquerra els estolons

És un híbrid obtingut de l'encreuament de Fragaria chiloensis (de Xile, on s'anomena frutilla) i Fragaria virginiana (d'Amèrica del Nord).

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA