dcsimg
Image of Meadow Crane's-bill
Creatures » » Plants » » Dicotyledons » » Storksbill Family »

Meadow Crane's Bill

Geranium pratense L.

Engstorkenebb ( Norwegian )

provided by wikipedia NN
GeraniumPratense-closeup-hr.jpg

Engstorkenebb (Geranium pratense) er ein plante i storkenebbslekta. Han veks i heile det eurasiatiske Holarktis-området, mellom anna Noreg. Blomen liknar skogstorkenebb, men er større og reinere blå med fiolette årer.

Engstorkenebb er kommuneblomen til Bjugn.

Spire Denne biologiartikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia authors and editors
original
visit source
partner site
wikipedia NN

Engstorkenebb ( Norwegian )

provided by wikipedia NO
Bombus sylvarum - Geranium pratense - Keila.jpg

Engstorkenebb (Geranium pratense) er en vakker plante i storkenebbfamilien.

Utbredelse

Engstorkenebb vokser oftest på eng og beitemark, men den kan også dukke opp på tangvoll, grusstrand, som ugras i veikanter og kulturmark. Man finner arten oftest på næringsrike steder på Østlandet. Men den er også relativt vanlig på Sørvest-landet, mens sjeldenere lenger nord på Vestlandet. Helt til Nordmøre da er den relativt vanlig igjen nord til Steinkjer. Mens det er få funn fra Steinkjer til Tromsø.[2]. Det høyeste funnet i Norge er på 420 moh i Sel kommune.

Utseende og kjennetegn

Den har et diploid kromosomtall på 28.

Blomster og frø

Arten har vakre blå til blåfiolette blomster fra midt- til sensommer, med rødfiolette årer på seksten til tjuefire mm i lengde. Blomstene er blant de største av de som vokser vilt i Norge, og har en generell størrelse på tre til fire cm i brede. Blomstene er radiærsymmetriske til monosymmetrisk med normalt fem kronblader, og de har ti pollenbærere Begerbladene er breit avlange, mens kronbladene har en avrundet topp. Den nedre delen av kronbladene er hårete i kanten, mens bladflaten er det ikke. Griflene er sammenvokste til et nebb, noe som har gitt disse plantegruppene (arts-, slekts-, familie- og ordensnavnet) navnene. Blomsterstilken er bøyd nedover, når den står i knopp og tidlig frukt. Delfruktene er hårete.

Planta og bladene

Planta blir normalt 30-70 cm høy, og de er flerårige. Stengelen er kantete, knebøyd gråhårete, kjertelhårete og oftest med rød farge. Bladene har et kantete omriss, og delte nesten helt inn til midten med syv til ni fliker.

Rotsystem

Engstorknebb har en grov flerårig jordstengel.

Etymologi

Navnet Geranium kommer fra det greske ordet geranion, som er bøyd i diminutiv fra geranos, og det betyr trane (fra griffelens form). Dette navnet ble brukt på storkenebbslekta av Dioskorides og Plinius i år 70. Mens pratensis kommer av det latinske ordet pratum, og det betyr eng.

Referanser

  1. ^ «Artskart, utbredelseskart over Norske arter». Artskart. Besøkt 3. mai 2013.
  2. ^ «Artskart, utbredelseskart over Norske arter». Artskart. Besøkt 3. mai 2013.

Litteratur

  • Lid, Johannes og Lid, Dagny Tande: Norsk flora. 7. utg. Redigert av Elven Reidar. Samlaget, 2005. ISBN 978-82-05-32563-0 (Side 518-519)
  • Stenberg, Lennart og Mossberg, Bo: Gyldendals store nordiske flora. Gyldendal 2007. ISBN 82-521-6029-8 (Side 368)
  • Høeg, Ove Arbo, Christphersen, Anne Sofie Wyller, Faarlund, Torbjørn, Lauritzen, Eva Mæhre, Løkken, Sverre, Røssberg, Bjørn Olav, Salvesen, Per H. og Sævre, Rune: Våre medisinske planter. ISBN 82-7010-156-7 (Side 206)
  • Grey-Wilson, Christopher, Blamey, Marjorie: Teknologisk forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa" Oversatt og tilpasset til norsk av Faarlund, Torbjørn, Sundig, Per. Teknologisk forlag 1992. ISBN 82-512-0355-4 (Side 226-227)

Eksterne lenker

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia forfattere og redaktører
original
visit source
partner site
wikipedia NO

Engstorkenebb: Brief Summary ( Norwegian )

provided by wikipedia NO
Bombus sylvarum - Geranium pratense - Keila.jpg

Engstorkenebb (Geranium pratense) er en vakker plante i storkenebbfamilien.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia forfattere og redaktører
original
visit source
partner site
wikipedia NO