dcsimg

Brief Summary

  Anomalúrids: Brief Summary ( Catalan; Valencian )
  provided by wikipedia CA

  Els anomalúrids (Anomaluridae) són una família de rosegadors que habita l'Àfrica central. N'hi ha sis espècies vivents, classificades en dos gèneres.

  Tot i que presenten una membrana entre les potes dels davant i del darrere, no estan estretament relacionades amb els esquirols voladors de la tribu dels petauristins de la família dels esciúrids.

Comprehensive Description

  Anomalúrids ( Catalan; Valencian )
  provided by wikipedia CA

  Els anomalúrids[1] (Anomaluridae) són una família de rosegadors que habita l'Àfrica central. N'hi ha sis espècies vivents, classificades en dos gèneres.

  Tot i que presenten una membrana entre les potes dels davant i del darrere, no estan estretament relacionades amb els esquirols voladors de la tribu dels petauristins de la família dels esciúrids.

  Característiques

  Es caracteritzen per tenir dues files d'escates a la part posterior de la cua.[2] L'espècie més petita és Idiurus zenkeri, amb una llargada corporal de 6,5 cm o més, una cua de 7 cm o més i un pes de 14 g o més. L'espècie més gran és Anomalurus pelii, amb una llargada corporal de fins a 46 cm, una cua de fins a 45 cm i un pes de fins a 1.800 g.

  Comportament

  La majoria d'espècies d'aquesta família reposen durant el dia a forats als arbres, on s'hi poden arribar a congregar fins a una dotzena d'individus per arbre. Són principalment animals herbívors, tot i que, de vegades, també s'alimenten de petits insectes. Poden arribar a recórrer fins a 6 kilòmetres mentre cerquen fulles, flors o fruits amb els que alimentar-se.

  Donen a llum ventrades de fins a tres cries, que neixen amb el pelatge completament format i actives.[2]

  Taxonomia

  La família inclou els següents gèneres i espècies (vivents):

  Bibliografia

  • *Dieterlen, F. 2005. Family Anomaluridae. pàg. 1.532–1.534 in Mammal Species of the World a Taxonomic and Geographic Reference. D. E. Wilson i D. M. Reeder eds. Johns Hopkins University Press, Baltimore.

  Referències

   src= A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Anomalúrids Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. TERMCAT. «Resolució 5536 del servei de consultes terminològiques». «No hem documentat cap nom fiable en català en les fonts de referència de l'àmbit que hem consultat. La forma documentada i normativa en català per a la família Anomaluridae és anomalúrids, recollida en el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans: 'Família de mamífers rosegadors africans amb individus de cos allargat, de cap semblant al de l'esquirol i de colors generalment rogencs'. És aquesta la forma que us recomanem.»
  2. 2,0 2,1 Fleming, Theodore. Macdonald, D.. The Encyclopedia of Mammals. Nova York: Facts on File, 1984, p. 632. ISBN 0-87196-871-1.