Puuntuhoojamaiset ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Puuntuhoojamaiset (Cossoidea) on melko pieni, maailmanlaajuisesti noin 700 lajia käsittävä perhosten yläheimo. Vaikka ryhmään kuuluu sekä toukkana että täysikasvuisena perhosena varsin suurikokoisia lajeja, puuntuhoojamaiset perhoset ovat useimmiten hyvin vaikeita löytää.[1]

Yleispiirteitä

Puuntuhoojamaiset on ryhmä fyysiseltä olemukseltaan vähintään keskikokoisia, mutta yleensä kookkaita, yöaktiivisia perhosia.

Puuntuhoojamaisten perhosten toukat elävät suuren osan elämästään piilossa, erityisesti puuvartisten kasvien rungon ja oksien sisällä. Toukka elää puuainekseen tekemissään käytävissä, minkä vuoksi osaa lajeista pidetään mm. metsätalouden tuhohyönteisinä. Syömänsä puuaineksen kovuuden vuoksi ryhmän perhostoukilla on yleensä varsin järeät leuat.

Aikuiset perhosyksilöt lentävät vain öiseen aikaan. Täysikasvuiset perhoset ovat useimmilla lajeilla väritykseltään harmaita tai ruskeita ja siivissä on usein nähtävissä verkkomaista kuviointia. Aikuisten perhosten suuosat ovat surkastuneet, eivätkä ne enää nauti ravintoa.

Lajit Suomessa

Suomessa ryhmän lajeja on tavattu neljä[2]

Lähteet

  1. M. J. Scoble: The Lepidoptera: Form, Function and Diversity, sivut 251–254
  2. http://www.fmnh.helsinki.fi/elainmuseo/hyonteiset/perhoset/3.htm

Aiheesta muualla

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Puuntuhoojamaiset: Brief Summary ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Puuntuhoojamaiset (Cossoidea) on melko pieni, maailmanlaajuisesti noin 700 lajia käsittävä perhosten yläheimo. Vaikka ryhmään kuuluu sekä toukkana että täysikasvuisena perhosena varsin suurikokoisia lajeja, puuntuhoojamaiset perhoset ovat useimmiten hyvin vaikeita löytää.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI