dcsimg

Tortuga rogenca ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

La tortuga carbonària, tortuga rogenca[1] o tortuga terrestre de potes vermelles (Geochelone carbonaria) és una tortuga terrestre nativa de les sabanes i boscos, des de Panamà fins a les Guaianes, Brasil i Paraguai. A Veneçuela i Colòmbia és coneguda com a morrocoy sabanero (o simplement morrocoy). Al Brasil, s'anomena jabuti. És popular com a mascota.[2]

La closca és de color negre o bru fosc amb taques grogues-ataronjades o ataronjades-vermelloses; mesura entre 30 i 35 cm de llarg, encara que en la varietat de la regió Nord-est de Brasil arriba 40 cm i en la en la paraguaiana a penes arriba entre 20 i 25 cm. El plastró és predominantment groc. Al cap i les potes, especialment les del davant, té taques vermelles o ataronjades.[2]

És herbívora i carronyaire: consumeixen flors (especialment vermelles i grogues), fulles, fruita caiguda, bolets silvestres, invertebrats, vius i carn de sargantanes, ocells o peixos, fresca o descomposta.

Morfologia

 src=
Una tortuga carbonària fent una passejada pel jardí.

La tortuga carbonària és molt més petita que la seva veïna, la tortuga terrestre de potes grogues (Geochelone denticulata). La closca és de color negre o marró fosc amb taques grogues-ataronjades o ataronjades-vermelloses, fa entre els 30 i els 35 cm de llarg, encara que en la varietat del nord-est del Brasil pot arribar als 40 cm i en la del Paraguai només arriba a entre 20 i 25 cm. Plastró predominantment groc. En el cap i les potes, especialment les davanteres, té taques vermelles o ataronjades.

El mascle és molt més gran que la femella, la seva cua també és més gran i la seva closca és més groga i enfonsada per facilitar el moment de l'aparellament.

Hàbitat i distribució

Aquesta tortuga és diürna, normalment habita en els boscos secs tropicals i en mates de muntanya als països d'Amèrica del Sud com Colòmbia, Veneçuela, Brasil, Guayanes, etc., i en països d'Amèrica, com Panamà i en algunes illes de les Carib

Ocupa una sèrie d'hàbitats dins d'aquesta àmplia gamma. Viu en tots els tipus d'hàbitat de selva, i també habita la sabana, inclosos pastures resultants de la ramaderia i la tala i crema agrícola.

La humitat és del voltant de 60-90%, la temperatura és constant, de 25-30º de dia, 15-20º durant la nit.

Reproducció

 src=
Geochelone carbonaria en el Zoològic de Buffalo (USA).

El ritual de l'aparellament es caracteritza pels moviments del cap per part del mascle, la femella no mou el cap i el mascle es mou per olorar-li la cua i després es produeix la munta i l'aparellament, el mascle emet un espetec durant el festeig i l'aparellament. La femella cava un forat de fins a 30 cm. per dipositar els ous, ponen de 2 a 15 ous per posta. A la natura la tortuga carbonària pon de 5 a 15 ous entre el juliol i el setembre, l'època de pluges. En general són enterrats en un niu a terra. No obstant això, alguns autors assenyalen que els locals a Panamà s'han observat els ous posats en la fullaraca al terra del bosc. Els ous són allargats (al voltant de 2 "x 1.5") i tenen una closca fràgil. Les cries són rodones i planes, i mesuren al voltant d'1,5 cm de diàmetre. En captivitat són capaços de produir ous en qualsevol moment durant l'any. L'ou és amniòtic amb una membrana (amnios) embolicant la part dorsal de l'embrió en un sac líquid a manera de coixinet. La incubació dura 120-150 dies.

Alimentació

La tortuga carbonària és herbívora i carronyera; consumeixen flors (especialment vermelles i grogues), fulles, fruita caiguda, bolets silvestres, invertebrats, vius i carn de sargantana, aus o peixos, fresca o descomposta. En captivitat s'alimenta d'una gran varietat de fruites. Han de ser alimentades amb una barreja de fulles de calci, fruites, verdures i flors i una petita quantitat de proteïna animal.

Les fulles verdes apropiades inclouen dent de lleó, fulles de nap, col arrissada, fulles de parra, i els fulls d'hibisc, també un aliment comú d'elecció en la natura. És important la varietat d'aliments per a una bona nutrició. Bons fruits per oferir inclouen les maduixes, préssecs, pinyes, prunes, papaies, mangos, kiwis, melons, peres i fruits espinosos.

Una closca llisa és el resultat d'una bona alimentació, en canvi una closca no llisa i piramidal és símptoma d'una mala alimentació.

Manteniment en captivitat

 src=
Aparellament de tortugues carbonàries.

La tortuga carbonària és una de les millors espècies de tortuga per mantenir en captivitat. Igual que amb qualsevol animal s'ha d'informar-se abans d'obtenir-la com a animal domèstic. El terrari ha de ser prou gran per permetre a la tortuga explorar i fer exercici. A més necessita una gran humitat ambiental i moltes plantes que li proporcionin ombra. Fusta de xiprer o altres fustes sense resines aromàtiques poden ser el millor substrat a causa de la forma en que al mateix temps reté la humitat, però, ofereix una superfície seca. Altres tipus de substrats estan disponibles, però eviti els que pot conduir a la deshidratació, el creixement de fongs, etc., com boletes de conill o encenalls de fusta.

L'hàbitat també haurà de ser equipat amb un plat d'aigua, ombra, i amagatalls.

Prefereixen una temperatura d'entre 25 ° i 30 °C., i els alts nivells d'humitat si més no en algunes parts de l'hàbitat (tot i que no toleren estar en superfícies mullades per molt temps).

Si la llum solar natural, sense filtrar (no bloquejats pel vidre o plàstic) no està disponible, l'hàbitat ha d'estar encès durant 12 hores al dia. L'ús d'il·luminació de baix consum per a les petites tortugues. Bombetes que ofereixen almenys els baixos nivells d'il·luminació dels raigs UVB són recomanats per la majoria, però no tots, els experts. Alguns bulbs poden combinar la calor, els raigs UVB, i la il·luminació però en general són millors per als hàbitats més grans.

Conservació

 src=
Tortuga de potes vermelles a la Reserva de Vida Silvestre de Barbados, San Pedro Parroquia, Barbados.

Les tortugues carbonàries estan protegides sota l'Apèndix II del Conveni sobre el tràfic internacional d'espècies en perill d'extinció (CITES, per les sigles en anglès).

En tots els països de la seva àrea de distribució, la major amenaça per a la supervivència de les tortugues de potes vermelles és la caça excessiva per l'home. Curiosament, les tortugues són considerades "peixos" per l'Església catòlica i durant la Setmana Santa es consumeixen en grans quantitats. Molts exemplars són recollits i enviats a diferents ciutats d'Amèrica del Sud per ser venuts com un menjar. El fet que aquesta tortuga pot tolerar llargs períodes de temps sense menjar ni aigua, si no un avantatge evolutiu, fa que aquesta espècie sigui fàcil i rendible per al transport.

Una altra amenaça que pateix G. carbonaria és la pèrdua d'hàbitats i l'agricultura. Encara que s'ha observat que les tortugues de potes vermelles poden viure a la terra que s'ha convertit a l'agricultura, les seves densitats són molt menors de les que es troben en hàbitat natural, sense alteracions. Les tortugues que viuen a les terres agrícoles són molt més fàcils de localitzar, per la qual cosa taxes més altes de caça pot explicar aquesta diferència.

L'exportació per al comerç de mascotes també té un efecte negatiu en les tortugues de potes vermelles, tot i que és molt més gran l'amenaça a la seva supervivència la caça o la pèrdua d'hàbitat. La història natural de la tortuga vermella proporciona dues conseqüències, la susceptibilitat d'aquesta espècie a la pèrdua d'hàbitat i la caça excessiva, i la cria en captivitat i la reproducció.

Els esforços de conservació inclouen l'establiment i la protecció de reserves naturals i parcs nacionals, on les tortugues de potes vermelles i altres animals estan protegits de la caça.

Taxonomia

L'espècie té varietats al llarg dels seus hàbitats diferents. Si bé no hi ha oficialment sub-espècies.

Segons la font, pot haver fins a set "tipus" de G. carbonaria. La diferència més evident és la coloració del plastró. Des del nord de la Selva Amazònica plastrons sobretot pàlids, sovint amb marques més fosques bastant distintives. Des del sud de l'Amazònia plastrons sobretot foscos.

 • Dins el 'nord', els tipus, segons Pritchard, són:
  • La majoria de Veneçuela i a l'est. Aquests són els "típics" que la majoria de les descripcions es basen, i vist comunament com a animals domèstics o en les fotos. Hi ha variacions de color dins d'aquest grup, els de la Guaiana Francesa, per exemple, solen tenir més groc en el musell i la part superior del cap.
  • Veneçuela. Closca més clara i sense marques en el plastró clar.
  • Oest de Veneçuela a Panamà. La coloració de la closca és més d'un marró que el típic negre.
  • Formes de les Illes caribenyes, especialment de les Antilles Menors, poden tenir mides més petites en general, però això pot ser causa de la influència humana.
 • El 'sud' del grup inclou:
  • La regió del Gran Chaco, centrat en Bolívia i Paraguai. Aquestes tortugues són generalment més grans que la majoria "del nord" i els mascles no tenen la "cintura de vespa".
  • "El nord-est del Brasil" la forma que s'assembla a les del "nord", però és més gran i té patrons com llamps al plastró, sobretot fosc.
  • Un tipus ben conegut és l'anomenat "cap de cirera" (Cherry head) del sud-est del Brasil (encara que el rang exacte es desconeix). Es poden identificar pel típic "del sud" plastró fosc, així com de colors brillants, escates al cap i les extremitats de pell fosca. Els colors són generalment de color vermell brillant, però pot ser de color taronja també. Una característica inusual és un nas lleugerament encorbat. Són molt populars per la seva coloració única i es consideren més resistents i tolerants al fred. Alguns semblen arribar a la maduresa sexual a una mida més petita i poden romandre més petits, però la majoria semblen ser de mida mitjana o gran.

Referències

 1. «Tortuga rogenca». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
 2. 2,0 2,1 Familia Testudinidae (castellà)

Bibliografia

 • Medem, F; O.V. Castaño i M. Lugo-Rugeles (1979) Contribució al coneixement sobre la reproducció i el creixement dels "morrocoyes": Geochelone carbonaria i G. denticulata; Testudines. Testidinidae ";Caldasia12 (59): 497-511.
 • Castaño Mora, O.V. i M. Lugo-Rugeles (1981) "Estudi comparatiu del comportament de dues espècies de Morrocoy: Geochelone carbonaria i G. denticulata i aspectes comparables de la seva morfologia externa";Cespedesia10 (37-38): 55-122.
 • Castaño Mora, O.V. (1985) "Notes addicionals sobre la reproducció i el creixement dels morrocoyes (Geochelone carbonaria i G. denticulata, Testudines, Testidinidae)";frescor(52): 1-5.

Enllaços externs

En altres projectes de Wikimedia:
Commons
Commons (Galeria)
Commons
Commons (Categoria) Modifica l'enllaç a Wikidata
Viquiespècies
Viquiespècies
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA

Tortuga rogenca: Brief Summary ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

La tortuga carbonària, tortuga rogenca o tortuga terrestre de potes vermelles (Geochelone carbonaria) és una tortuga terrestre nativa de les sabanes i boscos, des de Panamà fins a les Guaianes, Brasil i Paraguai. A Veneçuela i Colòmbia és coneguda com a morrocoy sabanero (o simplement morrocoy). Al Brasil, s'anomena jabuti. És popular com a mascota.

La closca és de color negre o bru fosc amb taques grogues-ataronjades o ataronjades-vermelloses; mesura entre 30 i 35 cm de llarg, encara que en la varietat de la regió Nord-est de Brasil arriba 40 cm i en la en la paraguaiana a penes arriba entre 20 i 25 cm. El plastró és predominantment groc. Al cap i les potes, especialment les del davant, té taques vermelles o ataronjades.

És herbívora i carronyaire: consumeixen flors (especialment vermelles i grogues), fulles, fruita caiguda, bolets silvestres, invertebrats, vius i carn de sargantanes, ocells o peixos, fresca o descomposta.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA

Želva uhlířská ( Czech )

provided by wikipedia CZ

Želva uhlířská (Chelonoidis carbonaria) je suchozemská želva obývající vlhké savany Jižní Ameriky. Nejsou známy žádné její oficiální poddruhy[2], vyvinuly se však některé drobné rozlišovací znaky (např. zbarvení plastronu) v závislosti na místech výskytu. V zimním období nehibernuje, jen snižuje aktivitu[3].

Popis

Má černý karapax se žlutými, naoranžovělými nebo načervenalými skvrnami na každém štítku dlouhý asi 50 cm [4]. Plastron je žlutohnědý. Hlava a končetiny jsou zbarveny do béžova s jasnými žlutými nebo oranžovými skvrnami [2]. Díky svému příjemnému zbarvení je častým druhem chovaným uměle v zoologických zahradách. Objevuje se u nich nepatrný pohlavní dimorfismus. Samci mívají delší krunýř a bývají těžší [5], mají vyklenutý plastron. U starších samců se častěji objevuje také malé zaškrcení krunýře do tvaru přesýpacích hodin a mají delší a širší ocas než samice [5].

Výskyt

Nejsou známé žádné poddruhy [2]. Obývá především vlhké savany [6], méně okolí močálů tropických deštných lesů. Přirozeně se vyskytuje nejčastěji v Panamě, Paraguayi, Kolumbii, Peru, Brazílii, Bolívii, Venezuele a Argentině [2]. Byla uměle vysazena na mnohých ostrovech v Karibském moři, např. na Barbadosu, Trinidad nebo na Svaté Lucii [7]. Pohybuje se většinou ve stínu, kde je dostatečně teplo a vlhko [3].

Potrava

Mláďata želvy uhlířské se živí především masožravě, hledají v půdě červy a hmyz [2]. Dospělí jedinci jsou z většiny býložraví [2], živí se trávou a různými plody a listy, nepohrdnou však ani drobnou živočišnou potravou nebo zbytky živočichů [4]. Často se zdržují v okolí stromů, na nichž roste jejich oblíbené ovoce.

Rozmnožování

Páří se, když dorostou velikosti asi 25 cm. Samice snáší 2-15 vajec [2] v letním období. Většinou je zahrabává do hlíny, ale byly vypozorovány i příklady, kdy je nakladla do hnízd ve směsici listí. Mláďata se líhnou za 4-6 měsíců a jsou velká 4-4,5 cm [2]. V zajetí bývají samice schopné snášet vejce kdykoli v průběhu roku.

V tomto období jsou důležité zápasy mezi samci, které začínají charakteristickým postranním trháním hlavou. Tyto pohyby hlavy jsou u různých druhů želv různé, a prosto jsou považovány za jeden ze způsobů rozeznávání jednotlivých druhů. Pak pokračuje souboj, kdy se samci snaží otočit toho druhého na krunýř – obvykle bývá nejúspěšnější ten největší [5].

 src=
Želva uhlířská s charakteristickými skvrnami na hlavě a končetinách

Chov

Želva uhlířská potřebuje prostorné terárium s dostatečně vysokou teplotou (minimálně 22 °C) a vlhkostí, které lze dosáhnout umístěním rostlin do terária [6]. Jako substrát je nejlepší použít jemný písek nebo třísky některých listnatých stromů, které udržují vlhkost při stále suchém povrchu, což zabraňuje tvorbě plísní. Želva musí mít stále k dispozici velkou misku s vodou a stinná místa k odpočinku [8]. V teráriu by měl být také zdroj světla, tepla a UV záření, kterého by se jí v přírodě dostávalo. Uhlířky by měly být krmeny rostlinami bohatými na vápník (pampelišky, vinné lístky), ovocem (nejlépe jahody, broskev, ananas, mango nebo kiwi), zeleninou, květinami a malým množstvím živočišných bílkovin [7].

Ohrožení

Největší hrozbou pro tuto želvu je nadměrný lov [8] pro konzumaci v místech přírodního výskytu, ke kterému přispívá fakt, že vydrží dlouhou dobu bez příjmu potravy. Želvy uhlířské jsou sbírány ve velkém množství a posílány do měst Jižní Ameriky, kde jsou považovány za velkou lahůdku. Tato želva je ohrožena také úbytkem životního prostředí, které je často upravováno pro zemědělské účely, a neposkytuje tak vhodné podmínky pro její výskyt [5]. Další hrozbou, ač ne tak podstatnou jako lov a úbytek přirozeného prostředí, je odchyt želv pro domácí chov. Je chráněna přílohou II Washingtonské úmluvy [8].

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Red-footed tortoise na anglické Wikipedii.

 1. VAN DIJK, Petr Paul; IVERSON, John B.; RHODIN, Anders G. J.; SHAFFER, H. Bradley; BOUR, Roger. Turtles of the World, 7th Edition: Annotated Checklist of Taxonomy, Synonymy, Distribution with Maps, and Conservation Status. [s.l.]: Chelonian Research Foundation, 2014. Dostupné online. DOI::10.3854/crm.5.000.checklist.v7.2014. S. 392-393. (anglicky)
 2. a b c d e f g h ZYCH, Jiří. Želvy v přírodě a v péči člověka. Praha: Nakladatelství Brázda, 2009. 204 s. ISBN 80-209-0342-9. S. 61. (čeština)
 3. a b Geochelone Carbonaria [online]. 2005-2009 [cit. 2011-03-18]. Dostupné online. (čeština)
 4. a b ANDĚROVÁ, Romana. Suchozemská želva. Havlíčkův Brod: Fragment, 2004. 32 s. ISBN 80-7200-064-0. S. 12. (čeština)
 5. a b c d Petra Spiess, The Red-Footed Tortoise (Geochelone carbonaria), a South American Treasure, http://www.kingsnake.com/rockymountain/RMHPages/RMHredfoot.htm
 6. a b ANIMALS HOLDING. Želva Uhlířská [online]. Animals holding, 2007 [cit. 2011-03-18]. Dostupné online. (čeština)
 7. a b Mike Pingleton, Natural History Notes on the Redfoot Tortoise (Geochelone carbonaria), http://www.pingleton.com/redfoot/natural.htm
 8. a b c JINDROVÁ, Renata. Želva uhlířská (Geochelone carbonaria) [online]. 2006-2011 [cit. 2011-03-18]. Dostupné online. (čeština)

Externí odkazy

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia autoři a editory
original
visit source
partner site
wikipedia CZ

Želva uhlířská: Brief Summary ( Czech )

provided by wikipedia CZ

Želva uhlířská (Chelonoidis carbonaria) je suchozemská želva obývající vlhké savany Jižní Ameriky. Nejsou známy žádné její oficiální poddruhy, vyvinuly se však některé drobné rozlišovací znaky (např. zbarvení plastronu) v závislosti na místech výskytu. V zimním období nehibernuje, jen snižuje aktivitu.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia autoři a editory
original
visit source
partner site
wikipedia CZ

Kolenbranderschildpad ( Dutch; Flemish )

provided by wikipedia NL

Herpetologie

De kolenbranderschildpad[1] (Chelonoidis carbonarius) is een schildpad uit de familie landschildpadden (Testudinidae).

Naam

De soort behoorde eerder tot de geslachten Geochelone en Testudo zodat in de literatuur vaak de verouderde naam wordt gebruikt. De soortaanduiding carbonarius komt uit het Latijn en betekent letterlijk vertaald 'kolen'; de naam slaat op de vuurrode kleur van de poten. De soortaanduiding was tot 2014 carbonaria, zodat in veel literatuur de verouderde naam wordt gebruikt.

Verspreiding en habitat

De soort komt voor in grote delen van tropisch Zuid-Amerika; Argentinië, Brazilië, Colombia, Frans-Guyana, Guyana, Nicaragua, Panama, Paraguay, Suriname, Trinidad en Venezuela.[2] De habitat bestaat uit vochtige steppen en graslanden niet ver van stroompjes want de schildpad heeft wel vocht nodig.

Uiterlijke kenmerken

De kolenbranderschildpad heeft een langwerpig, zwart schild met op iedere rugplaat een gele, vage vijfhoek. De schildrand is geel, op de kop en poten zijn onregelmatige, gele vlekken aanwezig. Bij de juveniele dieren zijn de gele vlekken op de kop en schild groter, ze hebben felrode schubben op de poten.[3] De Engelse benaming van deze soort is 'roodvoetschildpad'. De maximale lengte van de carapax of rugschild is 51 centimeter maar veel exemplaren blijven ongeveer 35 tot 40 cm lang.

Levenswijze

De kolenbranderschildpad is hoofdzakelijk vegetarisch en het menu bestaat hoofdzakelijk uit plantendelen en fruit, maar ook aas wordt wel gegeten.

Tijdens de paring kan het mannetje kip-achtige 'toktok' geluiden maken. Het legsel bestaat uit 2 tot 15 bolvormige eieren, die worden ingegraven. Na 5 tot 6 maanden komen ze uit.

Bronvermelding

Referenties
 1. John Lehrer, Land- en zeeschildpadden, Uitgeverij Rebo Productions, 1990 - 1998, Pagina 82, 83. ISBN 90 366 10303.
 2. Peter Uetz & Jakob Hallermann, The Reptile Database – Chelonoidis carbonarius.
 3. C.H. Ernst, R.G.M. Altenburg & R.W. Barbour, Turtles of the World.
Bronnen
 • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Chelonoidis carbonarius - Website Geconsulteerd 11 juni 2015
 • (en) - Peter Paul van Dijk, John B. Iverson, Anders G. J. Rhodin, H. Bradley Shaffer & Roger Bour - Turtles of the World, 7th Edition: Annotated Checklist of Taxonomy, Synonymy, Distribution with Maps, and Conservation Status - ISSN 10887105 (2014) - Website
 • (en) C.H. Ernst, R.G.M. Altenburg & R.W. Barbour - Turtles of the World - Website
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visit source
partner site
wikipedia NL

Kolenbranderschildpad: Brief Summary ( Dutch; Flemish )

provided by wikipedia NL

De kolenbranderschildpad (Chelonoidis carbonarius) is een schildpad uit de familie landschildpadden (Testudinidae).

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visit source
partner site
wikipedia NL

Żabuti czarny ( Polish )

provided by wikipedia POL
Commons Multimedia w Wikimedia Commons

Żabuti czarny[2], żółw leśny[3] (Chelonoidis carbonaria, Chelonoidis carbonarius, syn. Geochelone carbonaria) – gatunek gada z podrzędu żółwi skrytoszyjnych z rodziny żółwi lądowych. Długość pancerza do 50 cm; pancerz prawie równomiernie czarny z żółtozłocistym lub pomarańczowymi plamkami układających się w kształcie aureoli. Głowa ciemna, cytrynowożółta lub czerwono cętkowana, nogi pokryte cynobrowoczerwonymi i rubinowoczerwonymi łuskami. Nie wyróżnia się podgatunków a jedynie formy różniące się ubarwieniem i gabarytami.

Występowanie: Ameryka Południowa, od północnej Brazylii, aż po północną Argentynę i Boliwię. Na wielu Wyspach Karaibskich wprowadzony w celach konsumpcyjnych.

Środowisko: Porośnięte palmami i okresowo zalewane sawanny.

Zachowanie: W czasie dużych upałów poszukuje terenów wilgotnych. W warunkach terrarium bardzo ciekawski, kontaktowy i aktywny stąd trzeba mieć na uwadze, że terrarium powinno być dość pokaźnych rozmiarów.

Odżywianie: W naturze zjadają zioła, opadłe owoce, kwiaty, zwierzęta bezkręgowe,padlina, odchody zwierząt, przede wszystkim larwy owadów. W warunkach hodowli podajemy zwykle mniszek lekarski, babkę lancetowatą, cykorię, pomarańcze, banany, jabłka, śliwki, dżdżownice, zoofobasy, mączniki, krewetki, mięso drobiowe czy wołowe. Zwierzęta karmimy codziennie lub co 2 dni w zależności od wieku i pory roku. Istotne jest aby uzupełniać dietę o wapń w postaci komercyjnych preparatów zawierających węglan wapnia czy też podając sepię czy skorupki jajek.

Hodowla W Europie coraz częściej hodowany. Z powodzeniem rozmnażany w niewoli co zaowocowało wyhodowaniem wielu form barwnych w tym albinotycznej, anerytrystycznej, calico, pastelowej itp. Bardzo atrakcyjny ze względu na swe ubarwienie i przyjazne usposobienie. Warunki w terrarium powinny być zbliżone do tych w naturze. Należy w nim utrzymać wysoką wilgotność rzędu 50-70% i temperaturę w granicach 22–30 °C. Trzeba pamiętać o stałym dostępie do świeżej wody najlepiej w postaci pokaźnego basenu.

Zagrożenie i ochrona: Dotychczas nie poznano liczebności gatunku na obszarach jego występowania. Wyraźne zmniejszenie populacji w Gujanie i Surinamie, gdzie na gatunek ten polowano z psami specjalnie tresowanymi do tego celu. Osobniki importowane do Europy pochodzą zwykle z ferm zlokalizowanych w Brazylii, Gujanie, Karaibach, Barbadosie.

Ujęty w załączniku II CITES i aneksie B UE.

Zobacz też

Glyptemys insculpta – również nazywany żółwiem leśnym.

Przypisy

 1. Geochelone carbonaria, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
 2. Zwierzęta : encyklopedia ilustrowana. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2005, s. 364. ISBN 83-01-14344-4.
 3. Jerzy Gosławski, Adam Hryniewicz: Żółwie w domu. Warszawa: Wydawnictwo Spółdzielcze, 1992. ISBN 83-209-0741-1.

Linki zewnętrzne

p d e
Systematyka współcześnie żyjących żółwi Domena: eukariontyKrólestwo: zwierzętaTyp: strunowcePodtyp: kręgowceGromada: gady / zauropsydyRząd: żółwiePodrząd
Cryptodira
Pleurodira
Układ filogenetyczny na podstawie Anders G.J. Rhodin, James F. Parham, Peter Paul van Dijk, and John B. Iverson: Turtles of the World: Annotated Checklist of Taxonomy and Synonymy, 2009 Update, with Conservation Status Summary (ang.). 2009.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autorzy i redaktorzy Wikipedii
original
visit source
partner site
wikipedia POL

Żabuti czarny: Brief Summary ( Polish )

provided by wikipedia POL

Żabuti czarny, żółw leśny (Chelonoidis carbonaria, Chelonoidis carbonarius, syn. Geochelone carbonaria) – gatunek gada z podrzędu żółwi skrytoszyjnych z rodziny żółwi lądowych. Długość pancerza do 50 cm; pancerz prawie równomiernie czarny z żółtozłocistym lub pomarańczowymi plamkami układających się w kształcie aureoli. Głowa ciemna, cytrynowożółta lub czerwono cętkowana, nogi pokryte cynobrowoczerwonymi i rubinowoczerwonymi łuskami. Nie wyróżnia się podgatunków a jedynie formy różniące się ubarwieniem i gabarytami.

Występowanie: Ameryka Południowa, od północnej Brazylii, aż po północną Argentynę i Boliwię. Na wielu Wyspach Karaibskich wprowadzony w celach konsumpcyjnych.

Środowisko: Porośnięte palmami i okresowo zalewane sawanny.

Zachowanie: W czasie dużych upałów poszukuje terenów wilgotnych. W warunkach terrarium bardzo ciekawski, kontaktowy i aktywny stąd trzeba mieć na uwadze, że terrarium powinno być dość pokaźnych rozmiarów.

Odżywianie: W naturze zjadają zioła, opadłe owoce, kwiaty, zwierzęta bezkręgowe,padlina, odchody zwierząt, przede wszystkim larwy owadów. W warunkach hodowli podajemy zwykle mniszek lekarski, babkę lancetowatą, cykorię, pomarańcze, banany, jabłka, śliwki, dżdżownice, zoofobasy, mączniki, krewetki, mięso drobiowe czy wołowe. Zwierzęta karmimy codziennie lub co 2 dni w zależności od wieku i pory roku. Istotne jest aby uzupełniać dietę o wapń w postaci komercyjnych preparatów zawierających węglan wapnia czy też podając sepię czy skorupki jajek.

Hodowla W Europie coraz częściej hodowany. Z powodzeniem rozmnażany w niewoli co zaowocowało wyhodowaniem wielu form barwnych w tym albinotycznej, anerytrystycznej, calico, pastelowej itp. Bardzo atrakcyjny ze względu na swe ubarwienie i przyjazne usposobienie. Warunki w terrarium powinny być zbliżone do tych w naturze. Należy w nim utrzymać wysoką wilgotność rzędu 50-70% i temperaturę w granicach 22–30 °C. Trzeba pamiętać o stałym dostępie do świeżej wody najlepiej w postaci pokaźnego basenu.

Zagrożenie i ochrona: Dotychczas nie poznano liczebności gatunku na obszarach jego występowania. Wyraźne zmniejszenie populacji w Gujanie i Surinamie, gdzie na gatunek ten polowano z psami specjalnie tresowanymi do tego celu. Osobniki importowane do Europy pochodzą zwykle z ferm zlokalizowanych w Brazylii, Gujanie, Karaibach, Barbadosie.

Ujęty w załączniku II CITES i aneksie B UE.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autorzy i redaktorzy Wikipedii
original
visit source
partner site
wikipedia POL

Rödfotad skogssköldpadda ( Swedish )

provided by wikipedia SV

Rödfotad skogssköldpadda (Chelonoidis carbonaria) är en sköldpadda som tillhör familjen landsköldpaddor. Den lever på gränsen mellan regnskog och gräsmarker i Sydamerika och södra Centralamerika. Rödfotad skogssköldpadda är en av de sköldpaddsarter som är populära att hålla i terrarium, bland annat på grund av dess utseende med klart färgade fläckar på huvudet och fötterna.

Kännetecken

Den rödfotade skogssköldpaddan indelas inte i några underarter, men inom utbredningsområdet finns olika former med vissa skillnader i utseende och storlek. Skillnader i storlek och form på ryggsköld och buksköld förekommer även mellan könen. Generellt blir hanarna oftast lite större än honorna och angående sköldformen finns den skillnaden att hanens buksköld är konkav för att underlätta parning.[1] Hanen har också längre svans än honan.

Ryggsköld är vanligen mörkt brun till svartbrun med en ljusare lite gulaktig fläck i mitten på varje plåt och ljusare lite gulaktiga fläckar kan också finnas längs med ryggsköldens kant. Ryggskölden är välvd med platt ovansida och relativt långsträckt, särskilt hos vuxna hanarna. Bukplåten är blekt till mörkt gulaktig och beroende på geografisk form förekommer olika mönstring och ibland även mörkare färg. På huvud och ben förekommer färgade fjäll som beroende på geografisk form går i nyanser från blekt gult till orangeaktigt rött.

Längden på ryggskölden hos en fullvuxen sköldpadda kan vara upp till omkring 40 centimeter och den kan nå en vikt på upp mot 10 kilogram.[1]

Utbredning

Rödfotad skogssköldpadda förekommer i delar av Panama, Colombia, Venezuela, Guyana, Surinam, Franska Guyana, Brasilien, Peru, Bolivia, Paraguay och nordligaste Argentina.[2] Den lever i utkanten av skogar och i gränsområden med skog och öppnare gräsmarker och undviker täta skogar (den saknas till exempel i stort sett i Amazonasbäckenet). Därtill har den införts till flera karibiska öar.[2]

Levnadssätt

Den rödfotade skogssköldpaddan livnär sig huvudsakligen på växtdelar och frukt men den kan också äta på kadaver om den hittar ett. Fortplantning kan ske året runt. Hanarna kan konkurrera om honorna och uppvisar då som en del i kraftmätningen ett rituellt beteende med kraftiga huvudnickningar. Hur många ägg honan lägger beror på hennes storlek och ålder. Stora honor kan lägga upp till femton ägg. Mindre och yngre honor lägger färre ägg. Äggen läggs i en grop som honan gräver på en utsedd plats. Efter äggläggningen täcker honan över gropen. Någon annan omsorg om avkomman förekommer inte.[1]

Källor

 1. ^ [a b c] Parken Zoo om rödfotad skogssköldpadda
 2. ^ [a b] The Reptile Database

Externa länkar

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia författare och redaktörer
original
visit source
partner site
wikipedia SV

Rödfotad skogssköldpadda: Brief Summary ( Swedish )

provided by wikipedia SV

Rödfotad skogssköldpadda (Chelonoidis carbonaria) är en sköldpadda som tillhör familjen landsköldpaddor. Den lever på gränsen mellan regnskog och gräsmarker i Sydamerika och södra Centralamerika. Rödfotad skogssköldpadda är en av de sköldpaddsarter som är populära att hålla i terrarium, bland annat på grund av dess utseende med klart färgade fläckar på huvudet och fötterna.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia författare och redaktörer
original
visit source
partner site
wikipedia SV

Черепаха вугільна ( Ukrainian )

provided by wikipedia UK

Опис

Загальна довжина карапаксу сягає 30,4—45 см, іноді 70 см. Самці трохи більші за самиць. Голова велика, масивна. Панцир має овальну форму, піднятий догори. У самців пластрон увігнутий, а хвіст товще і довше, ніж у самиць.

Карапакс темний зі світло—жовтими плямами у центрі кожної пластини, по краю панцира йде жовта смуга. Голова та лапи мають візерунок з червоних, помаранчевих і жовтих плям.

Спосіб життя

Полюбляє тропічні ліси, савани. Ця черепаха доволі гучна та неспокійна, проте менше агресивна ніж інші представники свого роду.

Харчується впалими плодами, зокрема дикої сливи, грибами, диким виноградом, кактусами, алое, молочаєм, травою, падлом. Черепаха небайдужа до квітів червоного та жовтого забарвлення.

Стає статевозрілою при довжині карапакса 20 см. У період парування самець стає пліч-о-пліч з іншого черепахою і починає розгойдувати голову вправо-вліво. Якщо його партнером виявиться інший самець, той відповість аналогічними рухами голови, якщо самиця, то вона не буде качати головою. У такому випадку самець обнюхує її з боку хвоста, щоб переконатися у правильності зробленого висновку, і починає паруватися з самицею. Спостереження показали, що черепахи готові злучатися з партнером тільки в тому випадку, якщо колір голови задовольняє їх вимогу. Під час парування самець стрибає, неначе курка.

Самиця у період з липня по вересень відкладає від 5 до 15 яєць, які розміщує у ямці. Інкубаційний період триває до 120 діб. Черепашата мають круглі й пласкі панцирі, у діаметрі складають 3,75 см.

Цю черепаху доволі часто тримають у тераріумах.

Розповсюдження

Мешкає у Центральній та Південній Америці: Нікарагуа, Панамі, Суринамі, Гаяні, Гвіані, Венесуелі, Бразилії, Еквадорі, Колумбії, Перу, Парагваї, півночі Аргентини, а також на деяких Антильських островах.

Джерела

 • Fritz, U. 1995. Schildkröten-Hybriden. 2. Halsberger-Schildkröten (Cryptodira). Herpetofauna 17 (95): 19-34
 • Knaack, J. 2006. Beobachtungen zum Vorkommen von Geochelone (Chelonoidis) im südlichen Bolivien. Reptilia (Münster) 11 (3): 77-82
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Автори та редактори Вікіпедії
original
visit source
partner site
wikipedia UK

Chelonoidis carbonaria ( Vietnamese )

provided by wikipedia VI

Chelonoidis carbonaria là một loài rùa trong họ Testudinidae. Loài này được Spix mô tả khoa học đầu tiên năm 1824.[3]

Hình ảnh

Chú thích

 1. ^ a ă Turtle Taxonomy Working Group [van Dijk, P.P., Iverson, J.B., Shaffer, H.B., Bour, R., and Rhodin, A.G.J.]. 2012. Turtles of the world, 2012 update: annotated checklist of taxonomy, synonymy, distribution, and conservation status. Chelonian Research Monographs No. 5, pp. 000.243–000.328, doi:10.3854/crm.5.000.checklist.v5.2012, [1].
 2. ^ Spix, Johann Babtist. 1824. Animalia Nova sive Species Novae Testudinum et Ranarum. Monachii: 53 pp.
 3. ^ Chelonoidis carbonaria”. Truy cập ngày 1 tháng 6 năm 2013.

Tham khảo


Hình tượng sơ khai Bài viết liên quan đến rùa này vẫn còn sơ khai. Bạn có thể giúp Wikipedia bằng cách mở rộng nội dung để bài được hoàn chỉnh hơn.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia tác giả và biên tập viên
original
visit source
partner site
wikipedia VI

Chelonoidis carbonaria: Brief Summary ( Vietnamese )

provided by wikipedia VI

Chelonoidis carbonaria là một loài rùa trong họ Testudinidae. Loài này được Spix mô tả khoa học đầu tiên năm 1824.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia tác giả và biên tập viên
original
visit source
partner site
wikipedia VI

Угольная черепаха ( Russian )

provided by wikipedia русскую Википедию
Латинское название Chelonoidis carbonaria
(Spix, 1824)

wikispecies:
Систематика
на Викивидах

commons:
Изображения
на Викискладе

ITIS 173854 NCBI 50047 Международная Красная книга
Status iucn3.1 VU ru.svg
Уязвимые виды
IUCN 3.1 Vulnerable: ???

У́гольная черепаха[1][2], или красноногая черепаха[3] (лат. Chelonoidis carbonaria)[4] — вид сухопутных черепах. Малоизученный вид, его численность сокращается[5].

Описание

Внешний вид

Крупная черепаха, длина её панциря от 30 до 45 см (по другим данным встречаются старые особи с длиной панциря до 70 см). Самцы немного крупнее самок, на их пластроне есть углубление. Особи из разных популяций могут значительно отличаться по размерам и окраске. Панцирь угольной черепахи высокий, сверху выглядит овальным, с сужением посередине — «талией». У самцов она выражена сильнее, чем у самок. Цвет панциря угольно-чёрный с жёлто-оранжевыми пятнами в центре щитков. На голове и передних лапах есть рисунок красного или оранжевого цвета. За каждым глазом имеется по широкой жёлто-оранжевой или красной полосе. У молодых особей панцирь жёлтый или светло-коричневый, с возрастом он становится чёрным, и только на щитках остаются жёлтые пятна.

Распространение и среда обитания

Ареал угольной черепахи простирается к востоку от Анд, занимает западную Панаму и тянется к югу через Колумбию и Венесуэлу, Гвиану и Бразилию (к югу от Рио-де-Жанейро) до Парагвая. Встречается также на Тринидаде и некоторых Малых Антильских островах, но туда её, скорее всего, завезли люди.

Обитает во влажных лесах и саваннах. Данных по экологии и численности нет.

Питание

Растительноядна, но при случае питается белковой пищей животного происхождения.

 src=
Спаривание угольных черепах

Размножение

Угольные черепахи становятся половозрелыми в 4—5 лет. В брачный период самцы дерутся за самок, стараясь опрокинуть соперника на спину. В неволе угольные черепахи спариваются почти весь год, кроме октября и ноября. Откладка яиц: в неволе с января по сентябрь, на воле с июля по сентябрь. В Колумбии одна самка откладывает от 5 до 15 яиц, в Панаме — от 8 до 13. В год она делает 2—4 кладки. Яйца обычно откладываются в лесную подстилку, а не зарываются в почву.

Угольная черепаха и человек

Численность угольной черепахи сильно сокращается из-за интенсивной торговли и использования в пищу.

Нужно изучение экологии вида и реальная регуляция торговли. Размножается в неволе. В 1979 году в семи различных центрах по разведению рептилий было выведено 47 особей.

Угольная черепаха на аргентинской почтовой марке.

Содержание в неволе

Угольных черепах содержат в террариумах с высокой влажностью воздуха. Температура — 25—30°С днём и 20—22°С ночью. Необходим неглубокий бассейн — черепахи любят подолгу лежать в тёплой воде. Инкубация яиц при температуре 26—30°С длится 106—185 суток.

Интересные факты

В 2013 году в Бразилии нашлась угольная черепаха, которая считалась пропавшей 30 лет. Всё это время она жила в кладовке и питалась предположительно термитами[6].

Иллюстрации

 • Geochelone carbonaria07.jpg
 • Morrocoy (Geochelone carbonaria).jpg
 • Red Footed Tortoise Louisville Zoo.jpg
 • Red-Footed Tortoise.jpg
 • Red-footed Tortoise Love.jpg
 • Red-footed Tortoise in Barbados 01.jpg
 • Red-footed Tortoise in Barbados 03.jpg
 • Morrocoy Barranquilla.jpg
 • Red Footed Tortoise 001.jpg
 • Red-footed Tortoise in Barbados 02.jpg
 • Karapax želva uhlířská geochelone carbonaria.JPG
 • Geochelone carbonaria in Barbados Wildlife Reserve 07.jpg
 • Road in French Guiana.jpg
 • Угольная черепаха.jpg
 • Угольная черепаха1.jpg
 • Угольная черепаха2.jpg
 • Угольная черепаха3.jpg
 • Угольная черепаха5.jpg
 • Угольная черепаха8.jpg

Примечания

 1. Ананьева Н. Б., Боркин Л. Я., Даревский И. С., Орлов Н. Л. Пятиязычный словарь названий животных. Амфибии и рептилии. Латинский, русский, английский, немецкий, французский. / под общей редакцией акад. В. Е. Соколова. — М.: Рус. яз., 1988. — С. 153. — 10 500 экз.ISBN 5-200-00232-X.
 2. Даревский И. С., Орлов Н. Л. Редкие и исчезающие животные. Земноводные и пресмыкающиеся / под ред. В. Е. Соколова. — М.: Высш. шк., 1988. — С. 136. — 100 000 экз.ISBN 5-06-001429-0.
 3. Кудрявцев С. В, Фролов В. Е., Королев А. В. Террариум и его обитатели / под ред. д-ра биол. наук, проф. В. Е. Флинта. — М.: Лесная промышленность, 1991. — С. 265. — 349 с. — 130 000 экз. — ISBN 5-7120-018-2 (ошибоч.).
 4. Её могут включать в род Geochelone под названием Geochelone carbonaria.
 5. Данные на 1988 год.
 6. Лента.ру: Пропавшая 30 лет назад черепаха нашлась в кладовке
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Авторы и редакторы Википедии

Угольная черепаха: Brief Summary ( Russian )

provided by wikipedia русскую Википедию

У́гольная черепаха, или красноногая черепаха (лат. Chelonoidis carbonaria) — вид сухопутных черепах. Малоизученный вид, его численность сокращается.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Авторы и редакторы Википедии

紅腿象龜 ( Chinese )

provided by wikipedia 中文维基百科
二名法 Chelonoidis carbonaria
(Spix, 1824)

紅腿象龜(學名:Chelonoidis carbonaria , 英文名:Red-footed tortoise)是來自南美洲北部的一種受歡迎的寵物龜。牠們是中型陸龜,一般成龜平均長度為30厘米(12英寸),亦可以達到40厘米(16英寸)。他們有深色麵包形的背甲,四肢及頭部的顏色很鮮豔,大概從淺黃色至暗紅色。而紅腿象龜在不同地區也有不同的亞種,而來自亞馬遜流域的黃腿象龜與紅腿象龜有著密切關係。

牠們的自然棲息地範圍大概是從熱帶稀樹草原與森林的邊緣周圍的亞馬遜河流域。牠們是雜食性動物,會進食各式各樣的植物,主要是水果,牠們亦會進食還草、花、菌類、腐肉和無脊椎動物。

紅腿象龜的蛋及幼龜是許多食肉動物的食物;而對成年龜隻而言,主要威脅是美洲虎和人類。紅腿象龜族群密度從原生地而言非常稀少,主要原因是由於棲息地破壞、過度被捕食和用作寵物貿易。

名稱

紅腿象龜有許多名字:紅腿陸龜紅腳龜稀樹草原龜等,以及在部分當地起的名稱,如carumbe、karumbe,在當地而言,這意味著「慢慢地移動」(巴西,巴拉圭),wayapopi或morrocoy(委內瑞拉,哥倫比亞),以及japuta和jabuti piranga(巴西,阿根廷)。

特徵

Plastron view of an adult male red-footed tortoise showing pale coloration and central darker markings, male tail and anal scutes, and plastron indentation
成年雄性紅腿象龜的腹甲
profile of the head of a red-footed tortoise showing the squared off skull, red and dark colorations, and dark eye
紅腿象龜頭部特寫

成年紅腿象龜的甲殼通常是一個細長的橢圓形,兩側平行,但雄性的兩側會向內灣。牠們的背甲高高隆起,而且十分光滑,而每一塊盾甲的中間是淺黃色,而四周是黑色或深褐色。頸部並不像其他陸龜,並沒有鱗甲。而生長紋在生長時期會十分明顯,但大部分龜的生長紋都會隨著年齡增長而變得光滑。

腹甲大而厚,雄性的向入凹陷,而且可以以肛盾(最後面的對腹甲盾)分別性別,而腹甲彩色則因不同地區的亞種而異。

四肢通常是呈圓柱形,前肢有4隻爪和後腿有5隻爪,但沒有明顯的腳趾。前肢稍扁平,多數與頭部呈相同的顏色。前肢的麟甲是不一樣大及凸出的,因為他們是很原始的物種。尾巴肌肉十分發達,不同性別有不同長度和造型,並而不太尖銳。

一般成體的大小會因地區和性別而不同,紅腿象龜雄性稍大,整體平均長度為30-35厘米,而長於45厘米的亦很常見,偶爾發現超過50厘米的龜隻。已知最大的紅腿象龜標本是來自巴拉圭,該龜長60厘米長,體重超過28公斤。

幼年的紅腿象龜比成體更圓,甲殼多為淡黃色及褐色,新生長的部分會較深色。年輕的紅腿象龜的盾甲邊緣是呈鋸齒形的,尤其是在後肢的位置。這可能有助於偽裝,令捕食者更難發覺。

兩性差異

雄性體型稍大,體色更加豐富多彩。生活從北部的亞馬遜基本的雄性,其背甲呈「蜂腰」,即背甲兩側會有輕微凹陷,底甲亦會有輕微凹陷,以幫助在交配時穩定身體。男性的尾巴較長,肌肉較發達,而女性的尾巴很短,呈圓錐形。

肛盾各有不同,令雄性的尾巴可有更大的流動性,並令自己可以保護雌性的後腿位置。雄性泄殖孔亦較近盾甲。

分佈及生境

紅腿象龜生境範圍從巴拿馬東南部、委內瑞拉圭亞那蘇里南、法屬亞那在安第斯山脈北部、哥倫比亞厄瓜多爾秘魯玻利維亞西部,東至巴西玻利維亞巴拉圭南部範圍,並有可能在阿根廷北部。牠們的族群並不是均勻地分佈在以上範圍內。例如,在巴西中部或在森林茂密的地區不經常發現紅腿象龜,自1985年以來,一般只記錄紅腿象龜在秘魯出現。精確範圍的信息是很難界定的,龐大的範圍、政治和地理的障礙,令龜隻出現的範圍十分不穩定。

而紅腿象龜還被發現幾個加勒比群島、但數量並不是很清楚,大概是本地或其他人類帶去的。許多殖民地似乎已於17世紀將此龜當成糧食供應或作為寵物。牠們被發現於荷屬安的列斯群島特立尼達多巴哥格林納達巴巴多斯聖文森特格林納丁斯聖盧西亞馬提尼克島多米尼加瓜達盧佩背風群島維爾京群島波多黎各

紅腿象龜的首選棲息地按地區有所不同,但一般包括溫度接近30°C的地區,很少低於20°C或超過35°C,同時喜愛高濕度、雨量充沛的地方,儘管一些地區可能相當乾燥。大多數的棲息地內可能會遇到較冷的雨季(4月到8月)和溫暖乾燥的季節(9月至3月),但只有部分的南部範圍內偶有寒流。紅腿象龜,亦經常發現在附近的森林和熱帶草原的過渡區之間,如林中空地或沿水路。

地區差異

生活在不同地區的群族會被分類成不同的群體,不同的學者亦會分析紅腿象龜地理分佈。彼得·普里查德公認的並有7個種類,但由馬里奧·巴爾加斯·Rameriz等人的DNA研究,已經確定了有5個亞種。

最明顯的區別是亞馬遜河流域的北部或南部的品種。「北」部亞種都看起來非常像是模範,主要由外殼、頭、四肢著色方面得知。而亞馬遜以南的亞種則有一著特別的腹甲圖案,​​肢肘部內側有著刺狀物。

東北部亞種

 • 特徵:此亞種的頭部和四肢的顏色一般為橙紅色,腹甲多為淡黃色。
 • 分佈範圍:圭亞那地盾、委內瑞拉、圭亞那、蘇里南和巴西北部。

西北部亞種

 • 特徵:類似東北部的亞種,但它的甲殼基本顏色是灰色、深褐色或咖啡色,而不是黑色。蒼白的腹甲在中央有一小塊黑斑。頭部和四肢通常是淺黃色至橙色。平均的體型稍小,通常為30-35厘米。
 • 分佈範圍:巴拿馬東南部和哥倫比亞。

北部亞種

 • 特徵:與東北部亞種類似,頭和四肢的顏色一般為淺黃色至淺橙色,很少個體會出現紅色,頭部和四肢往往會不同的顏色。平均體長較小,於通常為30-35厘米。
 • 分佈範圍:哥倫比亞、厄瓜多爾和秘魯。

南部亞種

 • 特徵:甲殼顏色通常是黑色至黑褐色,有時鱗甲之間會有淺灰色和白色,腹甲大部分都是對稱斑駁的圖案。體型為現時的亞種中最大。前肢的比例較大,成年雄性的腰部沒有向內凹陷,雌性的體型平均比雄性大。
 • 分佈範圍:格蘭查科平原、玻利維亞、巴拉圭、阿根廷北部。

東部亞種

 • 特徵:腹甲為淺灰色或白色。體型大小比較平均,因亦在其體型未完全成長時已為其成熟期。前肢的比例較大。頭部通常呈微黃色及淡紅色,四肢則呈櫻桃紅色。
 • 分佈範圍:巴西東南部。此亞種在寵物市場中通常被稱為「櫻桃紅腿」。

族群分佈

現時,業界亦很少有關族群密度或龜隻性別比例的數據。有些特別的情況亦令數據難以收集,例如當委內瑞拉大壩正在修建的時候,數百隻紅腿和黃腿象龜被抓獲並搬遷往另一個地方生活。另外亦發現大量龜隻流入非法市場,在機場等地被沒收;而在秘魯、厄瓜多爾、阿根廷和巴西中部亦有機會被發現。在法屬圭亞那盾地區,有龜隻數量的族群,很少部分龜隻會在島嶼出現。

Debra K. Moskovits' 指出,計算此龜種真正數目是十分困難的,她曾在馬拉卡斯的委內瑞拉島進行研究,但龜隻卻常常躲藏和挖洞。她發現,經過訓練的狗可以有助尋找躲藏了的龜隻,但她自己卻不能找到。她的研究顯示,在紅腿象龜出現的島嶼每公頃的土地中,平均雌性對雄性的比例約為1.32:1.05,但她認為,由於尋找陸龜有相當的難度,因此龜隻數量有可能被低估。

生態和行為

紅腿象龜棲息地氣候變化並不大,很少太熱和太冷的氣候,所以龜隻大多不會進入任何形式的休眠,所以往往能整天活動。莫斯科維茨的研究中,烏龜最為活躍的時候為下午3:00後。在的南部地區,氣候會較極端、乾燥,因此大多數龜隻會夏眠,而當食物短缺,他們可能會暫時東遷。

很多龜隻在一天內會有大量時間休息,一般花50%以上時間作日照、休息。他們時常休息,甚至在吃完一頓大餐後可以休息5-10天。曾經有紀錄一隻紅腿象龜在一個月內都停留在相同的位置。休息中的龜隻可以完全不移動,令枯枝落葉在其身上累積,而白蟻亦已在紅腿象龜的甲殼上不斷走過。

紅腿象龜會尋求庇護的地方,令牠們可避過掠食性動物同時進行體溫調節。他們試圖找一些隱閉的休息地方,例如樹的枝幹和根系,但仍會暴露。牠們躲藏的地方在下雨時有機會被淹沒,但牠們的鼻孔和眼睛會暴露在水和泥之上。龜隻在野外展現了個人的喜好,與許多人一樣,一直尋找自己喜愛的住房。

紅腿象龜的自然庇護所往往是能容納許多龜的空間,良好的庇護所是十分重要的,亦難以被人發現,龜會留下糞便。有些庇護所,由於大量居住龜隻的在該處排泄,而令該處出現一條充滿污垢的小徑。而個別的龜隻可能會不定期返回特定的住所。

除了龜隻的庇護所和氣味標記,紅腿象龜也顯示了其他的社會生活行為,如在缺乏食物的情況不會互相侵略,並會尋找水果和腐肉為食。紅腿象龜經常互相跟隨,會出現一隻較小的龜會跟隨另一隻較大的龜的情況,通常是雄性跟隨雄性。

獵食者

幼龜會較易成為獵食者的目標,獵食者包括蜥蜴、長鼻浣熊等動物,而老鼠和貓鼬則會攻擊紅腿象龜的巢和蛋。許多食肉動物也會獵食紅腿象龜,包括大蜥蜴、蛇、鱷魚,甚至大海龜的幼龜、部分鳥類,如的大鳥(鳳冠雉屬鳥類)、杜鵑等,而獵鷹和部分哺乳動物亦會對龜隻產生威脅,如貓、負鼠狐狸野豬野狗等。

除了人類以外,美洲虎亦會捕食成年龜。紅腿和黃腿象龜似乎是一種重要的食物來源,在美洲虎一些活躍的範圍,如瑪努國家公園秘魯部分地區,成年的紅腿象龜亦會被美洲虎獵食,美洲虎會首先咬住龜的背甲,以撬開其甲殼,並吃掉龜隻的肉。而部分龜隻會被發現背甲上有牙齒印,顯示他們受攻擊後仍活了下來,在牠們避開攻擊後,會以找尋洞穴或住所以保護自己的生命安全。

飲食

論紅腿象龜的飲食習慣是困難的,因為牠們會吃各種各樣的食物,各種廣泛的植物品種及季節性供應的植物也可以為紅腿象龜的食物,而根據實地考察的報告,學者試圖描述其飲食習慣,並透過觀察龜隻糞便提供了一些對龜隻飲食的研究結果。

居住在森林的陸龜如南美象龜屬、印度陸龜屬、凹甲陸龜屬及折背龜屬的陸龜均屬雜食性,牠們腸道的上半部和下半部的長度亦相約,而草食性的屬(如陸龜屬中的陸龜)會有較長的大腸以消化纖維性的草。大部分雜食的龜則沒有其他專門的消化系統結構,反映其靈活的飲食習慣。

紅腿象龜的大部分飲食都是果實或種子莢。常見的食物有水果、蘿蔓 仙人掌、無花果、金合歡檳榔番荔枝蔓綠絨鳳梨等。而經常在糞便發現水果亦有五種。紅腿象龜是會吃掉整個水果而不吐核,此舉有助傳遞的種子及發芽。而紅腿象龜亦被發現會在住所的果樹下等待水果在樹上掉下。

其餘的食物包括草、葉、花、根、芽及各式各樣的植物以及真菌,亦會吃無脊椎動物(如螞蟻、白蟻、甲蟲、蝴蝶、蝸牛和蠕蟲)、腐肉和狐狸糞便。紅腿象龜亦經常被發現會進食屍體,直到吃飽,偶爾會吃較小的動物,如蛇、囓齒動物等。糞便中亦會發現卵石和沙。

飲食習慣會根據季節而轉變。在濕潤的季節中,牠們可能是大約會進食70%的水果及25%的新鮮的葉、芽和其餘為真菌和動物性食品。在乾燥的季節則會吃40%的水果,23%的花,16%的新鮮的葉,芽、真菌、苔蘚及動物性食品。

對雜食性的龜而言,如果牠們不能在飲食中獲取足夠的鈣,便會尋求一直鈣含量高的食物,甚至會吃含礦物質的土壤。

運動

紅腿象龜會將糧食以蜘蛛網的模式從0.63至117.5公頃內的範圍內堆積,以令牠們可以好好隱藏水果等糧食。他們一般的移動速度約為每小時5至20米(5.5-22碼/小時),但必要時牠們可以提高自己的腿,令移動速度高達100米/小時(109碼/小時)。牠們亦可以以每小時100米(110碼)或以上的速度移動。亦顯示出牠們偏好在茂密的植被覆蓋下移動。

参考资料

 1. ^ Turtle Taxonomy Working Group [van Dijk , P.P., Iverson, J.B., Shaffer, H.B., Bour, R., and Rhodin, A.G.J.]. 2012. Turtles of the world, 2012 update: annotated checklist of taxonomy, synonymy, distribution, and conservation status. Chelonian Research Monographs No. 5, pp. 000.243–000.328, doi:10.3854/crm.5.000.checklist.v5.2012, 存档副本 (PDF). [2014-04-19]. 已忽略文本“2013-01-04” (帮助).
 2. ^ Fritz, Uwe; Peter Havaš. Checklist of Chelonians of the World (PDF). Vertebrate Zoology. 2007, 57 (2): 268–269 [29 May 2012]. ISSN 18640-5755 请检查|issn=值 (帮助). (原始内容 (PDF)存档于2010-12-17). 引文使用过时参数coauthors (帮助)

外部連結

 src= 维基共享资源中相关的多媒体资源:紅腿象龜
 title=
license
cc-by-sa-3.0
copyright
维基百科作者和编辑

紅腿象龜: Brief Summary ( Chinese )

provided by wikipedia 中文维基百科

紅腿象龜(學名:Chelonoidis carbonaria , 英文名:Red-footed tortoise)是來自南美洲北部的一種受歡迎的寵物龜。牠們是中型陸龜,一般成龜平均長度為30厘米(12英寸),亦可以達到40厘米(16英寸)。他們有深色麵包形的背甲,四肢及頭部的顏色很鮮豔,大概從淺黃色至暗紅色。而紅腿象龜在不同地區也有不同的亞種,而來自亞馬遜流域的黃腿象龜與紅腿象龜有著密切關係。

牠們的自然棲息地範圍大概是從熱帶稀樹草原與森林的邊緣周圍的亞馬遜河流域。牠們是雜食性動物,會進食各式各樣的植物,主要是水果,牠們亦會進食還草、花、菌類、腐肉和無脊椎動物。

紅腿象龜的蛋及幼龜是許多食肉動物的食物;而對成年龜隻而言,主要威脅是美洲虎和人類。紅腿象龜族群密度從原生地而言非常稀少,主要原因是由於棲息地破壞、過度被捕食和用作寵物貿易。

license
cc-by-sa-3.0
copyright
维基百科作者和编辑

アカアシガメ ( Japanese )

provided by wikipedia 日本語
アカアシガメ アカアシガメ
アカアシガメ Chelonoidis carbonarius
保全状況評価[1][2] ワシントン条約附属書II 分類 : 動物界 Animalia : 脊索動物門 Chordata 亜門 : 脊椎動物亜門 Vertebrata : 爬虫綱 Reptilia : カメ目 Testudines : リクガメ科 Testudinidae : ナンベイリクガメ属 Chelonoidis : アカアシガメ C. carbonarius 学名 Chelonoidis carbonarius (Spix, 1824)[3][4] シノニム

Testudo carbonaria Spix, 1824[3][4]
Geochelone carbonaria
Williams, 1960[4]

和名 アカアシガメ[5][6] 英名 Red-footed tortoise[3][4][6][7]
South American red-footed tortoise[7]

アカアシガメChelonoidis carbonarius)は、爬虫綱カメ目リクガメ科ナンベイリクガメ属に分類されるカメ。ナンベイリクガメ属の模式種[6]

分布[編集]

アルゼンチン北部、ガイアナコロンビアスリナムトリニダード・トバゴ(移入?)、パナマ南東部、パラグアイブラジル仏領ギアナベネズエラボリビア西部に自然分布[6]アメリカ合衆国セント・クロイ島プエルトリコ)、ジャマイカドミニカ共和国ハイチ小アンティル諸島などに移入[6]

イギリス領アンギラにある更新世の地層から化石が発見されているため、以前は小アンティル諸島にも分布していたが絶滅し、後に人為的に移入されたと考えられている[6]

形態[編集]

最大甲長51センチメートル[5][6]背甲はドーム状に盛り上がる[6]。側面がくびれ、上から見ると細長いヒョウタン[5][6]。後部縁甲板の外縁は尖らない[6]。背甲の色彩は黒や暗褐色で、孵化直後からある甲板(初生甲板)やその周辺は黄色や淡黄褐色・橙色[6]。種小名carbonariaは「黒っぽい」の意で、背甲の色彩に由来すると考えられている[6]腋下甲板は小型で、鼠蹊甲板は中型[6]。左右の肩甲板の継ぎ目の長さ(間肩甲板長)は、左右の股甲板の継ぎ目の長さ(間股甲板長)よりも短いか同程度[6]

頭部は小型[6]。額を覆う鱗(額板)は大型で、その前部にある鱗(前額板)は小型で縦に分かれる[7]。頭部の色彩は褐色や暗褐色で、赤や橙色・黄色の斑紋が入る[6]。四肢の色彩は暗褐色で、前肢の大型鱗に黄色や橙色の斑紋が入り前肢が赤みを帯びる個体が多いことが和名の由来になっている[6]

卵は長径4 - 5.9センチメートル・短径3.4 - 4.8センチメートルの楕円形、もしくは直径4 - 5センチメートルの球形[6]。オスの成体は背甲の側面が、メスよりもくびれる傾向がある[6]

亜種はないが、個体群を大きく4つに分ける説もある。以下の個体群ごとの分布・形態は安川(2004)および安川(2012)に従う[6][7]

北部個体群(ガイアナ、コロンビア、スリナム、パナマ、ブラジル北部、仏領ギアナ、ベネズエラなど)
甲長30 - 35センチメートル。移入個体群も甲長30センチメートル未満と小型だが、北部個体群と考えられ捕食圧や島嶼という環境で後天的に小型化したと考えられている。背甲の色彩は黒や暗褐色で、孵化直後からある甲板(初生甲板)は黄色や橙色。腹甲の色彩が黄褐色で腹甲板や股甲板に暗色斑が入る。頭部の斑紋が黄色で、一部が赤みの強い橙色の個体もいる。前肢の斑紋が赤や赤みがかった橙。オスの成体は背甲の側面が明瞭にくびれる。
ブラジル東部個体群(セアラ州からマット・グロッソ州にかけて)
甲長40センチメートル以上に達することがある大型個体群。背甲の色彩は黄褐色で、継ぎ目に沿って不規則な暗色斑が入る。頭部の斑紋が黄色や赤みがかった橙色で、前肢の斑紋が赤い。オスでも背甲の側面があまりくびれない。
ボリビア個体群
甲長40センチメートル以下。背甲の色彩は黒や暗褐色で、孵化直後からある甲板(初生甲板)は黄色や橙色。腹甲の色彩が黒や暗褐色で、初生甲板の周囲が黄色や黄褐色。頭部の斑紋が黄色だが、赤みの強い個体もいる。オスでも背甲の側面があまりくびれない。
アルゼンチン個体群(アルゼンチン、パラグアイ)。
甲長20 - 22センチメートル。背甲の色彩は黒や暗褐色で、孵化直後からある甲板(初生甲板)は黄色や橙色。腹甲の色彩が黒や暗褐色で、初生甲板の周囲が黄色や黄褐色。頭部の斑紋が黄色や赤みがかった橙色で、前肢の斑紋が赤い。オスでも背甲の側面があまりくびれない。

生態[編集]

やや湿度の高いサバンナ[5]、その周辺にある森林の林縁などに生息する[6]キアシガメが同所的に分布しないコロンビア北東部・パナマ南部・ベネズエラ西部といった地域の一部では熱帯雨林にも生息する[6]

主に果実を食べるが、木の樹皮、根、草本キノコ昆虫、陸棲の巻貝、動物の死骸なども食べる[6]。乾季は主に花を食べ、雨季になると果実食傾向が強くなる[6]

繁殖様式は卵生。コロンビアの個体群は6 - 9月に産卵する[6]。ブラジル中部では周年産卵する[6]。1回に2 - 7個の卵を数回に分けて産む[6]。飼育下では年6回産卵した記録もある[6]。卵は140 - 150日で孵化する[6]。飼育下では29 - 31℃の環境下で、117 - 158日で孵化した例がある[6]

人間との関係[編集]

生息地では食用とされることがある。

分布域では生息数は多い種だと考えられている[6]。一方で農地開発や都市開発・過放牧・野火による生息地の破壊、食用やペット用の乱獲などにより生息数は減少している[6]。パラグアイ・ブラジル・仏領ギアナ・ベネズエラでは野生個体の輸出目的の採集は法的に厳しく制限されている[6]。1975年にワシントン条約発効時にはリクガメ属単位で、1977年にはリクガメ科単位でワシントン条約附属書IIに掲載されている[2]

ペットとして飼育されることもあり、日本にも輸入されている。主に飼育下繁殖個体や養殖個体が流通し、野生個体の流通は減少している[6]。1970年代まではコロンビア産、1980年代まではアルゼンチン産やボリビア産の野生個体が流通していたが、これらの輸出が規制・停止したためガイアナ産やスリナム産の野生個体が流通する[6]。アメリカ合衆国およびアメリカ合衆国経由でアルゼンチン産・ウルグアイ産・バルバドス産・ブラジル産の飼育下繁殖個体も流通する[6]。ガイアナ産やブラジル産で最大でも甲長30センチメートルとされる「チェリーヘッド」「ブラジルチェリーヘッド」という個体が流通するが、流通の歴史が短く長期飼育例がないこと、甲長20センチメートルで成長が止まる個体がいる一方で30センチメートルを超えても成長し続ける個体がいること、どの地域の個体群を種親に用いているのか不明なことなどから「チェリーヘッド」ではない個体と区別できるかどうかは不明[6]

画像[編集]

 • src=

  腹甲

 • src=

  頭部

参考文献[編集]

[ヘルプ]
 1. ^ Appendices I, II and III<https://cites.org/eng>(Accessed[リンク切れ] 27/01/2018)
 2. ^ a b UNEP (2018). Chelonoidis carbonarius. The Species+ Website. Nairobi, Kenya. Compiled by UNEP-WCMC, Cambridge, UK. Available at: www.speciesplus.net. (Accessed 27/01/2018)
 3. ^ a b c Turtle Taxonomy Working Group [Rhodin, A.G.J., Iverson, J.B., Bour, R. Fritz, U., Georges, A., Shaffer, H.B., and van Dijk, P.P.]. 2017. Turtles of the World: Annotated Checklist and Atlas of Taxonomy, Synonymy, Distribution, and Conservation Status (8th Ed.). In: Rhodin, A.G.J., Iverson, J.B., van Dijk, P.P., Saumure, R.A., Buhlmann, K.A., Pritchard, P.C.H., and Mittermeier, R.A. (Eds.). Conservation Biology of Freshwater Turtles and Tortoises: A Compilation Project of the IUCN/SSC Tortoise and Freshwater Turtle Specialist Group. Chelonian Research Monographs 7:1–292. http://dx.doi.org/10.3854/crm.7.checklist.atlas.v8.2017. (Downloaded on 27 January 2018)
 4. ^ a b c d Chelonoidis carbonarius. Uetz, P. & Jirí Hošek (eds.), The Reptile Database, http://www.reptile-database.org, accessed 15 Oct 2017.
 5. ^ a b c d 越河暁洋 「アカアシガメ」『爬虫類・両生類800図鑑 第3版』千石正一監修 長坂拓也編著、ピーシーズ、2002年、195頁。
 6. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak 安川雄一郎 「旧リクガメ属の分類と生活史3」『クリーパー』第61号、クリーパー社、2012年、18-46頁。
 7. ^ a b c d 安川雄一郎 「南アメリカ大陸産リクガメ類3種の分類と生活史」『クリーパー』第25号、クリーパー社、2004年、26-49頁。

関連項目[編集]

 src= ウィキメディア・コモンズには、アカアシガメに関連するメディアがあります。 src= ウィキスピーシーズにアカアシガメに関する情報があります。
 title=
license
cc-by-sa-3.0
copyright
ウィキペディアの著者と編集者
original
visit source
partner site
wikipedia 日本語

アカアシガメ: Brief Summary ( Japanese )

provided by wikipedia 日本語

アカアシガメ(Chelonoidis carbonarius)は、爬虫綱カメ目リクガメ科ナンベイリクガメ属に分類されるカメ。ナンベイリクガメ属の模式種

license
cc-by-sa-3.0
copyright
ウィキペディアの著者と編集者
original
visit source
partner site
wikipedia 日本語