dcsimg

Härmäsienet ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Härmäsienet (Erysiphales) on kotelosieniin kuuluva mikrosienten lahko. Sen ainoa heimo Erysiphaceae sisältää 19 sukua ja 769 lajia.[2] Ne ovat loisia, jotka kasvattavat isäntäkasvin pinnalle vaaleaa, härmämäistä kalvoa. Alkukesästä lähtien mikrokannattimiin muodostuu mikroskooppisen pieniä kuroumia, joiden avulla sieni leviää, ja loppukesällä alkaa muodostua pieniä, tummina pisteinä kasvin pinnalla havaittavia kotelorakkoja, jotka on tarkoitettu talvehtimiselimiksi ja joissa muodostuvat koteloitiöt. Härmäsienet aiheuttavat moniin viljelyskasveihin härmäksi kutsuttuja kasvitauteja, joiden torjunta on vaikeata.[3]

Suvut

Lähteet

  1. Hibbett, D. S. et al.: A higher-level phylogenetic classification of the Fungi. Mycological Research, 2007, 111. vsk, nro 5, s. 509–547. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)
  2. Kirk, P.M. & Cannon, P.F. & Minter, D.W. & Stalpers, J.A.: Dictionary of the Fungi, s. 245. (10th ed.). Wallingford, UK: CABI, 2008. ISBN 978-0-85199-826-8. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 30.1.2018). (englanniksi)
  3. Kodin suuri tietosanakirja, osa 4, s. 378–379.

Aiheesta muualla

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Härmäsienet: Brief Summary ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Härmäsienet (Erysiphales) on kotelosieniin kuuluva mikrosienten lahko. Sen ainoa heimo Erysiphaceae sisältää 19 sukua ja 769 lajia. Ne ovat loisia, jotka kasvattavat isäntäkasvin pinnalle vaaleaa, härmämäistä kalvoa. Alkukesästä lähtien mikrokannattimiin muodostuu mikroskooppisen pieniä kuroumia, joiden avulla sieni leviää, ja loppukesällä alkaa muodostua pieniä, tummina pisteinä kasvin pinnalla havaittavia kotelorakkoja, jotka on tarkoitettu talvehtimiselimiksi ja joissa muodostuvat koteloitiöt. Härmäsienet aiheuttavat moniin viljelyskasveihin härmäksi kutsuttuja kasvitauteja, joiden torjunta on vaikeata.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI