dcsimg

Thymus citriodorus ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Thymus citriodorus, que literalment significa farigola amb olor de cítrics, és una espècie de planta del gènere de la farigola, que és una planta perenne amb forma de mata. Hi ha molta confusió sobre el nom correcte d'aquesta espècie i sobre el seu origen. Les anàlisis recents del seu ADN suggereixen que no és ni un híbrid ni un encreuament sinó una espècie diferent tal com es va descriure l'any 1811.[1][2]

T. citriodorus és un subarbust perennifoli que fa fins a 10 cm d'alt i 30 cm d'amplada. Prefereix el ple sol i els sòls ben drenats. Floreix de mitjans a finals d'estiu amb flors rosades o de color lavanda i el seu nèctar alimenta abelles i lepidòpters.[3]

Usos

Thymus citriodorus i les seves cultivars es cultiven com a plantes ornamentals (i aromàtiques per la seva fragància cítrica), com a herbes culinàries i com a planta medicinal.[4] En els jardins sovint es fan servir com coberta del sòl, dins la rocalla i en contenidors. Són plantes utilitzades en la xerojardineria perquè són resistents a la secada una vegada que s'han establert i arrelat bé.[5] Es fan servir en jardineria per atraure les abelles i altres formes de vida silvestre.[3]

Les fulles es fan servir per saboritzant en preparacions culinàries, crua en amanides i per infusions.[3] Els seus usos medicinals poden incloure fer servir les fulles i el seu oli essencial en antisèptics, aromateràpia respiratòria i de l'asma, desodorants i desinfectants.[3]

Taxonoma i sinònims

Thymus citriodorus ha tingut molts noms al llarg del temps, incloent-hi els de Thymus x citriodorus, Thymus fragrantissimus, Thymus serpyllum citratus, Thymus serpyllum citriodorum, i més. Durant un temps es va creure que aquesta planta era un híbrid sorgit ene els jardins europeus entre Thymus pulegioides i la farigola comuna (Thymus vulgaris). L'anàlisi de l'ADN ha mostrat que T. citrodorus no forma part de l'arbre de l'ADN que inclou T. pulegioides i T. vulgaris.[2]

Cultivars

 src=
'Variegata' - Golden lemon thyme.

Les cultivars de T. citriodorus se seleccionen pel color de les fulles i les aromes de diferents fruits cítrics. per exemple:

 • Lemon Supreme[6] — Flors malva amb molta aroma de llimona.
 • ‘Silver-Edged’ (Silver-Edged Lemon Thyme)[6] — Flors rosades.
 • Creeping Golden Lemon[6] — Fulles fosques i amb variegació daurada.
 • Orange thyme[7] — Taronja, inusual baix creixement.
 • Lime Thyme[6] — de cobertura del sòl, fulles brillants d'un verd chartreuse, una mica de fulles perfumades i amb gust potent calç, flors roses de lavanda.

Referències

 1. «IPNI Plant Name Details». International Plant Names Index. [Consulta: 12 novembre 2013].
 2. 2,0 2,1 «Thymus citriodorus». Falta indicar la publicació. Plant Heritage, 12, No. 2, tardor 2005 [Consulta: 11 novembre 2013].
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «Thymus x citriodorus Lemon Thyme PFAF Plant Database». Plants For A Future. [Consulta: 12 novembre 2013].
 4. Pereira, Olívia R. «Estudio estructural y determinación de propiedades antioxidativas de extractos etanólicos de Thymus citriodorus y Cytisus multiflorus». Falta indicar la publicació. Universidad de Salamanca, Faculdad de Farmacia, 2009, pàg. 98 [Consulta: 11 novembre 2013].
 5. «Thymus citriodorus Doone Valley | Thymus citriodorus Doone Valley». High Country Gardens. [Consulta: 12 novembre 2013].
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 «Thyme | Sunland Herbs». Sunland Herbs. [Consulta: 12 novembre 2013].
 7. «Thymus fragrantissimus 'Orange'». Halcyon Plants. [Consulta: 12 novembre 2013].

Enllaços externs

En altres projectes de Wikimedia:
Commons
Commons (Galeria)
Commons
Commons (Categoria) Modifica l'enllaç a Wikidata
Viquiespècies
Viquiespècies
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA

Thymus citriodorus: Brief Summary ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Thymus citriodorus, que literalment significa farigola amb olor de cítrics, és una espècie de planta del gènere de la farigola, que és una planta perenne amb forma de mata. Hi ha molta confusió sobre el nom correcte d'aquesta espècie i sobre el seu origen. Les anàlisis recents del seu ADN suggereixen que no és ni un híbrid ni un encreuament sinó una espècie diferent tal com es va descriure l'any 1811.

T. citriodorus és un subarbust perennifoli que fa fins a 10 cm d'alt i 30 cm d'amplada. Prefereix el ple sol i els sòls ben drenats. Floreix de mitjans a finals d'estiu amb flors rosades o de color lavanda i el seu nèctar alimenta abelles i lepidòpters.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA