dcsimg
Image of <i>Araucaria mirabilis</i>
Unresolved name

Pinopsida

Pinòpsids ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Els pinòpsids (Pinopsida) són l'única classe taxonòmica de plantes que conté la divisió dels pinòfits o coníferes (Pinophyta o Coniferae) i és, per tant, un tàxon monotípic i una de les 13 o 14 divisions en què es classifiquen les plantes.[2][3]

Tots els membres de la divisió Pinophyta i, per tant, també de la classe Pinopsida són arbres o arbusts tots de reproducció anemòfila i que tenen estròbils, que en el cas de les Pinaceae s'anomenen pinyes. Estan estesos principalment per les regions temperades i fredes del món. Són un grup botànic molt antic, i n'existeixen fòssils de l'era paleozoica.[4][5]

Referències

  1. Entrada «Pinopsida» de la Paleobiology Database (en anglès).
  2. Campbell, Reece, "Phylum Coniferophyta". Biology. 7th. 2005. Print. P. 595
  3. Lott, John N. A; Liu, Jessica C; Pennell, Kelly A; Lesage, Aude; West, M Marcia «Iron-rich particles and globoids in embryos of seeds from phyla Coniferophyta, Cycadophyta, Gnetophyta, and Ginkgophyta: characteristics of early seed plants». Falta indicar la publicació, 80, 9, pàg. 954–961. DOI: 10.1139/b02-083.
  4. Henry, R.J.(2005) Plant Diversity and evolution. London: CABI.
  5. Claire G. Williams, 2009, Conifer Reproductive Biology, Springer Science

Bibliografia

  • Judd, Campbell, Kellogg, Stevens, Donoghue. 2007. Plant Systematics, a phylogenetic approach, third edition. Sinauer associates, inc. USA.
  • Simpson, M. G. 2005. Plant systematics. Elsevier Academic Press.

Vegeu també

Enllaços externs

 src= A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pinòpsids Modifica l'enllaç a Wikidata
 src=
Taxaceae: el fruit del teix és un aril que és una modificació de l'estròbil
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA

Pinòpsids: Brief Summary ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Els pinòpsids (Pinopsida) són l'única classe taxonòmica de plantes que conté la divisió dels pinòfits o coníferes (Pinophyta o Coniferae) i és, per tant, un tàxon monotípic i una de les 13 o 14 divisions en què es classifiquen les plantes.

Tots els membres de la divisió Pinophyta i, per tant, també de la classe Pinopsida són arbres o arbusts tots de reproducció anemòfila i que tenen estròbils, que en el cas de les Pinaceae s'anomenen pinyes. Estan estesos principalment per les regions temperades i fredes del món. Són un grup botànic molt antic, i n'existeixen fòssils de l'era paleozoica.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA