dcsimg
Xylocopa ( Dutch; Flemish )
provided by wikipedia NL

Insecten

Xylocopa is een geslacht van insecten uit de familie bijen en hommels (Apidae). Het behoort tot de geslachtengroep Xylocopini (houtbijen). De wetenschappelijke naam is voor het eerst geldig gepubliceerd door Pierre André Latreille in 1802.[1][2] Het geslacht telt ongeveer 500 soorten die bij 31 ondergeslachten worden ingedeeld.[3]

Verspreiding en leefgebied

Deze bijen komen over de hele wereld voor. In Europa is de blauwzwarte houtbij (Xylocopa violacea) veel verspreid. In de Verenigde Staten is Xylocopa virginica de meest voorkomende soort.

Kenmerken

Het zijn robuuste, snelvliegende bijen, merendeels zwart van kleur. Sommige soorten behoren tot de grootste bijen die men kent.

Leefwijze

Vele soorten maken een nest in dood hout; vanwege deze nestmethode worden deze bijen in Amerika carpenter bees ("timmermansbijen") genoemd. Xylocopa virginica maakt haar nesten vaak in houten relingen, deurstijlen, vensterbanken enz. Ze boort een cilindrisch gat van ongeveer 1,2 cm diameter tot een diepte van 25 tot 30 centimeter. Ze vult de tunnel dan met een aantal cellen, die telkens een eitje bevatten, omringd door zaagmeel en nectar als voeding voor de larve.[4] Sommige soorten maken nesten in bamboe of de vlezige stengels van Aloë. De soorten in het ondergeslacht Proxylocopa maken nesten in de bodem.

 src=
houtbij tijdens het roven van nectar op een winterjasmijn.

Vele soorten in dit geslacht zijn "nectarrovers": ze zijn te groot om rechtstreeks aan de nectar in bloemen te geraken. In plaats daarvan maken ze een insnijding in de bloemkroon waarlangs ze bij de nectar kunnen.

Soorten

Bronnen, noten en/of referenties
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visit source
partner site
wikipedia NL
ID
d610ae88794b574598eacfb77508a45b
Xylocopa: Brief Summary ( Dutch; Flemish )
provided by wikipedia NL

Xylocopa is een geslacht van insecten uit de familie bijen en hommels (Apidae). Het behoort tot de geslachtengroep Xylocopini (houtbijen). De wetenschappelijke naam is voor het eerst geldig gepubliceerd door Pierre André Latreille in 1802. Het geslacht telt ongeveer 500 soorten die bij 31 ondergeslachten worden ingedeeld.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visit source
partner site
wikipedia NL
ID
0f57a985f27b618ac9ee4848c9293112