dcsimg
Image of ilang-ilang
Life » » Plants » » Custard-apple family »

Ilang Ilang

Cananga odorata (Lam.) Hook. fil. & Thomson

Brief Summary

  Ilang-ilang: Brief Summary ( Catalan; Valencian )
  provided by wikipedia CA

  L'ilang-ilang o reina de la nit (Cananga odorata) és una planta de la família de les anonàcies. Les flors s'utilitzen en perfumeria, car produeixen una aroma molt agradable.

  license
  cc-by-sa-3.0
  copyright
  Autors i editors de Wikipedia
  original
  visit source
  partner site
  wikipedia CA
  ID
  bd1bf817567d12d53de6be7b67559f0d

Comprehensive Description

  Ilang-ilang ( Catalan; Valencian )
  provided by wikipedia CA

  L'ilang-ilang o reina de la nit (Cananga odorata) és una planta de la família de les anonàcies. Les flors s'utilitzen en perfumeria, car produeixen una aroma molt agradable.

  Distribució i hàbitat

  L'ilang-ilang és originari de les Filipines i Indonèsia. Actualment s'ha estès a altres zones de l'Àsia tropical, Madagascar i Haití.

  Creix preferentment en llocs mig ombrívols i humits, però pot créixer també a ple sol amb irrigació adequada i temperatura ideal entre 18 i 28 °C, arribant a suportar un màxim de 35 °C i un mínim de 5 °C. Pot tolerar grans variacions de pH (de 4,5 a 8,0)

  Descripció

   src=
  Dibuix d'un atles de la flora de les filipines de finals del segle XIX.

  L'Ilang-ilang és un arbre de creixement ràpid que pot créixer fins a una alçada de 2 m en el primer any. Després creix més lentament arribant a fer uns 12 m, podent arribar excepcionalment fins als 20m.

  Les fulles són de color verd fosc podent arribar a mesurar fins a 20 centímetres, acostumen a tenir una forma el·líptica acabades en punta.

  Hi ha de 4 a 12 flors a cada bifurcació d'una branca principal. Tenen 6 pètals de color verd groguenc d'uns 8 cm de longitud. Les flors produeixen una aroma intensa, molt agradable. Aquestes flors produeixen un oli essencial que té diverses aplicacions, sobretot en perfumeria.

  Els fruits són de color verd, la seva mida és d'1,5 a 2,5 cm. A mesura que maduren es tornen negres. Contenen de 2 a 12 llavors.

  L'arbre es propaga fàcilment a partir de llavors, però normalment es fan replantacions amb esqueixos de les seves branques.

  Usos

   src=
  Arbre florit.

  Principis actius de l'oli essencial (2%), que s'extreu a partir de la destil·lació dels vapors de les flors:

  Té propietats medicinals com a hipotensor, antisèptic, carminatiu, per la cistitis, asma, infeccions intestinals, bronquitis, malària, mal de cap, gota, per a equilibrar la pressió sanguínia en casos d'hipertensió arterial, controlar la secreció de greix i com afrodisíac.

  Perfumeria

  S'utilitza també en l'elaboració de perfums, sabons i espelmes.

  • Essència 100% pura d'ilang-ilang: La seva olor és dolça, floral, i afrodisíaca. La textura de la seva aroma és bastant forta a l'inici. És considerada com l'essència de les essències i avui en dia, és lo més innovador que existeix en el mercat de l'aromateràpia per les seves diverses propietats cosmètiques terapèutiques.
  • L'essència pura és molt concentrada i potent, per això s'ha de diluir en aigua o amb un altre oli i mai aplicar-la directament sobre la pell, ja que pot causar lesions importants.
  • Estimula o relaxa el cos i la ment depenent de les necessitats de l'individu.
  • Mullant tovalloles petites unes gotes d'essència en aigua i posar-les sobre la cara dona una sensació de benestar i relaxació.
  • S'usa també com a olis de massatges en concentració al 2% que permet la seva aplicació directa sobre la pell.

  Toxicitat

  Perill

  C. odorata no és tòxica en petites dosis. La presència d'alcaloides benzinilisoquinoleinics, pot provocar mal de cap, somnolència, dermatitis i al·lèrgia en dosis elevades. Es recomana no administrar tòpicament a persones amb al·lèrgies respiratòries, hipersensibilitat, ni a dones durant l'embaràs sense prescripció mèdica.

  Curiositats

  La planta es va introduir a les Comores el 1909 procedent de les Filipines. Actualment Comores s'ha convertit en el primer productor mundial de Ylang-Ylang i exporten a l'any unes 60 tones. L'escut d'armes de l'exèrcit de Mayotte el 1982 incloïen dues flors de Ylang-Ylang al centre.

  El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) va emprar la fragància com a eslògan del partit l'any 2008.

  Vegeu també

  Bibliografia

  • Plantas medicinales, el Dioscórides renovado (castellà)
  • Agentes Diurèticos, fisiología clínica y farmacología editada por Donald Seldin](castellà)
  • Medicina Interna I, Farreras Rozman(castellà)

  Enllaços externs

  En altres projectes de Wikimedia:
  Commons
  Commons (Galeria)
  Commons
  Commons (Categoria) Modifica l'enllaç a Wikidata
  Viquiespècies
  Viquiespècies


  license
  cc-by-sa-3.0
  copyright
  Autors i editors de Wikipedia
  original
  visit source
  partner site
  wikipedia CA
  ID
  c78d861e5c4714e17d9dc45cba5c2c20