dcsimg

Tilenchide ( Romanian; Moldavian; Moldovan )

provided by wikipedia RO

Tilenchidele (Tylenchida) este un ordin de nematozi paraziți la plante, din clasa Secernentea, de talie redusă, cu lungimea corpului în jur de 1 mm, rareori de câțiva milimetri. Gura este armată cu un stilet (stoma transformată într-un stomatostilet) protractil caracteristic. Esofagul în zona corpului prezintă un bulb median (valvular sau nevalvular) și unul bazal posterior în regiunea posterioară (istmul), glandulară. Canalul excretor lateral este limitat la o singură coardă hipodermică. Majoritatea reprezentanților acestui ordin sunt paraziți pe plante (fitoparaziți) și într-o măsură redusă sunt forme foretice sau endoparazite la insecte. Cele mai des întâlnite specii din acest ordin sunt Anguina tritici (parazitează la grau), Heterodera schachtii (parazit la sfeclă), Meloidogyne incognita (produce gale ale rădăcinilor). Ordinul Tylenchida este reprezentat prin două subordine: Tylenchina (cu 3 suprafamilii Criconematoidea, Tylenchoidea și Sphaerulariina) și Aphelenchina (cu o singură suprafamilie Aphelenchoidea). Aceste subordine se deosebesc prin poziția orificiului canalului glandei esofagiene dorsale, și anume în partea anterioară a esofagului și în apropierea bazei stiletului la Tylenchina, în timp ce la Aphelenchina se află în interiorul bulbului median. În unele clasificări subordinul Aphelenchina este ridicat în rang de ordin, Aphelenchida.[2][3]

Note

  1. ^ Thorne, Gerald. "On the classification of the Tylenchida, new order (Nematoda, Phasmidia)." Proceedings of the Helminthological Society of Washington 16.2 (1949): 37-73.
  2. ^ Tratat de zoologie agricolă. Dăunătorii plantelor cultivate. Sub redacția: C. Manolache și Gh. Boguleanu. Vol. I - Nematoda (Secernentea, Adenophorea), Annelida (Oligochaeta), Mollusca (Gastropoda), Arthropoda (Crustacea, Arachnida - Acari, Myriapoda). Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1978
  3. ^ Maggenti, Armand R., et al. "A reappraisal of Tylenchina (Nemata). 2. Classification of the suborder Tylenchina (Nemata: Diplogasteria)." Revue Nématol 10.2 (1987): 135-142.
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Tilenchide
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia autori și editori
original
visit source
partner site
wikipedia RO

Tilenchide: Brief Summary ( Romanian; Moldavian; Moldovan )

provided by wikipedia RO

Tilenchidele (Tylenchida) este un ordin de nematozi paraziți la plante, din clasa Secernentea, de talie redusă, cu lungimea corpului în jur de 1 mm, rareori de câțiva milimetri. Gura este armată cu un stilet (stoma transformată într-un stomatostilet) protractil caracteristic. Esofagul în zona corpului prezintă un bulb median (valvular sau nevalvular) și unul bazal posterior în regiunea posterioară (istmul), glandulară. Canalul excretor lateral este limitat la o singură coardă hipodermică. Majoritatea reprezentanților acestui ordin sunt paraziți pe plante (fitoparaziți) și într-o măsură redusă sunt forme foretice sau endoparazite la insecte. Cele mai des întâlnite specii din acest ordin sunt Anguina tritici (parazitează la grau), Heterodera schachtii (parazit la sfeclă), Meloidogyne incognita (produce gale ale rădăcinilor). Ordinul Tylenchida este reprezentat prin două subordine: Tylenchina (cu 3 suprafamilii Criconematoidea, Tylenchoidea și Sphaerulariina) și Aphelenchina (cu o singură suprafamilie Aphelenchoidea). Aceste subordine se deosebesc prin poziția orificiului canalului glandei esofagiene dorsale, și anume în partea anterioară a esofagului și în apropierea bazei stiletului la Tylenchina, în timp ce la Aphelenchina se află în interiorul bulbului median. În unele clasificări subordinul Aphelenchina este ridicat în rang de ordin, Aphelenchida.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia autori și editori
original
visit source
partner site
wikipedia RO