Леќа (род) ( Macedonian )

provided by wikipedia emerging languages

Леќа (науч. Lens) — род растенија од семејството на бобовите (Fabaceae) познато по зрната кои се користат во исхраната. Опфаќа четри вида на мали исправени или ползечки билки со перјести листови, мали, слабо забележливи бели цветови и мали сплеснати мешунки. Најзастапена во исхраната е прехранбената леќа (Lens culinaris).

Поврзано

Наводи

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Автори и уредници на Википедија

Леќа (род): Brief Summary ( Macedonian )

provided by wikipedia emerging languages

Леќа (науч. Lens) — род растенија од семејството на бобовите (Fabaceae) познато по зрната кои се користат во исхраната. Опфаќа четри вида на мали исправени или ползечки билки со перјести листови, мали, слабо забележливи бели цветови и мали сплеснати мешунки. Најзастапена во исхраната е прехранбената леќа (Lens culinaris).

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Автори и уредници на Википедија