dcsimg
Image of Malabar plum
Life » » Plants » » Myrtles »

Malabar Plum

Syzygium jambos (L.) Alston

Brief Summary

  Rusojambolaani: Brief Summary ( Finnish )
  provided by wikipedia FI

  Rusojambolaani (Syzygium jambos) on myrttikasvien heimoon ja jambolaanien sukuun kuuluva ainavihanta hedelmäpuu. Sitä viljellään tropiikissa hyötypuuna sekä hedelmiensä että puuaineksensa vuoksi.

  license
  cc-by-sa-3.0
  copyright
  Wikipedian tekijät ja toimittajat
  original
  visit source
  partner site
  wikipedia FI
  ID
  fc013a488cf70d78431e7181d27d96ca

Comprehensive Description

  Rusojambolaani ( Finnish )
  provided by wikipedia FI

  Rusojambolaani (Syzygium jambos)[2] on myrttikasvien heimoon ja jambolaanien sukuun kuuluva ainavihanta hedelmäpuu. Sitä viljellään tropiikissa hyötypuuna sekä hedelmiensä että puuaineksensa vuoksi.

  Kuvaus

  Rusojambolaani on ainavihanta pensas tai pieni puu, joka kasvaa 7,5–12 metriä korkeaksi. Tiheä latvus on usein kasvin korkeutta leveämpi. Lehdet ovat muodoltaan suikeita ja asettuneet vastakkaisesti. Ne ovat 8–26 senttimetriä pitkiä, ehytlaitaisia ja kiiltävän nahkeapintaisia. Kukat kasvavat yleensä neljän tai viiden kukan viuhkoissa. Ne ovat 5–10 senttimetriä leveitä ja väriltään kellertävän tai vihertävän valkoisia tai vaaleanpunaisia. Sekä verho- että terälehtiä on neljä. Terälehdet ovat leveänpuikeita ja 1,4–1,5 senttimetriä pitkiä. Kukassa on noin 300 terälehtiä pidempää, enimmillään 4-senttimetristä hedettä.[1][3]

  Hedelmä

  Hedelmä on pyöreä, soikea tai päärynänmuotoinen 4–5 senttimetriä pitkä marja, jonka tyvessä on pysyvä vihreä verhiö. Sen kuori on ohut, sileäpintainen ja väriltään vaaleankeltainen tai punertavankeltainen. Malto on keltainen tai kellertävän valkoinen. Hedelmän keskellä on 1–4 pyöreähköä kovaa siementä.[3]

   src=
  Hedelmiä.

  Käyttö

  Hedelmät ovat syötäviä ja syödään tavallisesti sellaisenaan tuoreena. Niistä valmistetaan myös jälkiruokia, hilloja, säilykkeitä ja siirappia. Lajia käytetään myös hunajakasvina ja lääkekasvina. Lisäksi rusojambolaanin puuta on käytetty huonekalujen, laatikoiden ja soitinten valmistuksessa, rakentamisessa sekä polttopuuna.[3][4]

  Levinneisyys ja elinympäristö

  Rusojambolaani kasvaa luontaisena Kaakkois-Aasiassa Malesiassa. Nykyään sitä viljellään laajalti trooppisen ilmaston alueella.[3]

  Lähteet

  Viitteet

  1. a b Jie Chen & Lyn A. Craven: Syzygium jambos Flora of China. 28.5.2007. eFloras.org. Viitattu 29.8.2012. (englanniksi)
  2. ONKI-ontologiapalvelu, Kassu (suomenkielinen nimi) Suomen Biologian Seura Vanamon putkilokasvien nimistötoimikunta. Viitattu 29.8.2012.
  3. a b c d Syzygium jambos World Agroforestry Centre: AgroForestryTree Database. International Center for Research in AgroForestry. Viitattu 29.8.2012. (englanniksi)
  4. Julia F. Morton: Rose Apple Syzygium jambos Alston Fruits of warm climates. Purdue University. Viitattu 29.8.2012. (englanniksi)
  license
  cc-by-sa-3.0
  copyright
  Wikipedian tekijät ja toimittajat
  original
  visit source
  partner site
  wikipedia FI
  ID
  85f930d61e0ead086d27d156345ba77d