dcsimg

Brief Summary

  Donauzalm: Brief Summary ( Dutch; Flemish )
  provided by wikipedia NL

  De Donauzalm (Hucho hucho) is een straalvinnige uit het geslacht Hucho.

Comprehensive Description

  Donauzalm ( Dutch; Flemish )
  provided by wikipedia NL

  Vissen

  De Donauzalm (Hucho hucho) is een straalvinnige uit het geslacht Hucho.

  Beschrijving

  De Donauzalm heeft een slank postuur en een bijna rolrond lichaam. De rug is roodachtig bruin gekleurd met donkere vlekken die de vorm van een kruis of een halve maan hebben. Evenals de andere zalmen uit de geslacht, kan de Donauzalm zeer groot worden (in ongestoorde wateren). De grootst gemeten Donauzalm was 1,65 m en woog 60 kg.

  Leefwijze

  Jonge vissen leven van waterinsecten, de grote Donauzalmen zijn uitgesproken roofvissen die zelfs kleine gewervelde dieren opslokken, waaronder muizen en waterratten.

  Paaigedrag

  De Donauzalm blijft altijd in zoet water; zij paaien hoger stroomopwaarts op de grindbeddingen van berglandbeken. De mannetjes paaien als zij 3 tot 4 jaar oud zijn en ongeveer 1 kg wegen, vrouwtjes gemiddeld een jaar later als zij 2 tot 3 kg wegen.

  Verspreiding en leefgebied

  De Donauzalm komt oorspronkelijk voor in het stroomgebied van de Donau. Deze zalm is ook geïntroduceerd in Poolse rivieren, het Bodenmeer, de Taag en de Rhône, want deze vis is een geliefd object voor vliegvissers.

  Natuurbescherming

  De Donauzalm is een bedreigde diersoort en staat zo op de internationale Rode Lijst van de IUCN. De voornaamste bedreiging vormt de aanleg van stuwdammen en waterkrachtcentrales in de Donau en de zijrivieren. In Kroatië en Bosnië speelt watervervuiling ook een rol en in het verleden was vooral overbevissing een belangrijke oorzaak van de achteruitgang.[2][3]

  Externe link

  Noot

  1. (en) Donauzalm op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Maurice Kottelat & Jörg Freyhof: Handbook of European Freshwater Fishes. 2007, ISBN 978-2-8399-0298-4.
  3. Freyhof, J. & Kottelat, M. 2008. Hucho hucho. In: IUCN 2010. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.2. . Downloaded on 30 July 2010.