dcsimg

Brief Summary

  Keltakarpeet: Brief Summary ( Finnish )
  provided by wikipedia FI

  Keltakarpeet (Xanthoparmelia) on karpeiden heimoon kuuluva suku. Siihen kuuluu satoja lajeja, joista suurin osa esiintyy päiväntasaaja eteläpuolella. Liuskat ovat litteitä ja lehtimäisiä. Pääväri on joko ruskea tai kellanvihreä, mutta alapinta on joko ruskea tai musta. Juurtumahapsia on paljon ja lajeilla on usein sekovarressa tappimaisia ulokkeita ja sekovarren sisällä olevia kuromapulloja. Kuroumat ovat muodoltaan liereitä ja ne sijaitsevat keskellä. Keltakarpeita esiintyy useimmin kuivilla alueilla ja ne kasvavat enimmäkseen kivien päällä, joskus myös maassa. Sukuun kuuluvia lajeja ovat karstakeltakarve (X. conspersa), rannikkoruskokarve (X. delisei), vainioruskokarve (X. loxodes), etelänkarve (X. mougeotii), siloruskokarve (X. pulla), silokeltakarve (X. stenophylla) ja karstaruskokarve (X. verruculifera).

Comprehensive Description

  Keltakarpeet ( Finnish )
  provided by wikipedia FI

  Keltakarpeet (Xanthoparmelia) on karpeiden heimoon kuuluva suku. Siihen kuuluu satoja lajeja, joista suurin osa esiintyy päiväntasaaja eteläpuolella. Liuskat ovat litteitä ja lehtimäisiä. Pääväri on joko ruskea tai kellanvihreä, mutta alapinta on joko ruskea tai musta. Juurtumahapsia on paljon ja lajeilla on usein sekovarressa tappimaisia ulokkeita ja sekovarren sisällä olevia kuromapulloja. Kuroumat ovat muodoltaan liereitä ja ne sijaitsevat keskellä. Keltakarpeita esiintyy useimmin kuivilla alueilla ja ne kasvavat enimmäkseen kivien päällä, joskus myös maassa. Sukuun kuuluvia lajeja ovat karstakeltakarve (X. conspersa), rannikkoruskokarve (X. delisei), vainioruskokarve (X. loxodes), etelänkarve (X. mougeotii), siloruskokarve (X. pulla), silokeltakarve (X. stenophylla) ja karstaruskokarve (X. verruculifera).[1]

  Lähteet

  1. Soili Stenroos, Teuvo Ahti, Katileena Lohtander, Leena Myllys: ”Keltakarpeet”, Suomen jäkäläopas, s. 493. Helsinki: Luonnontieteellisen Keskusmuseon Kasvimuseo, 2011. ISBN 978-952-10-6804-1.