dcsimg
Image of Kyllinga
Unresolved name

Kyllinga brevifolia

Töpökeriö ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Töpökeriö (Kyllinga brevifolia) on sarakasvien (Cyperaceae) heimoon ja keriöiden (Kyllinga) sukuun kuuluva monivuotinen kasvilaji. Sitä kasvaa yleisesti trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla sekä lämpimillä temperaattisen vyöhykkeen alueilla. Töpökeriö kasvaa erilaisilla avoimilla ruohostomailla, muun muassa tienpientareilla, hakkuuaukeilla sekä jokipenkereillä, aina noin 1500 metrin korkeudelle asti.[2]

Töpökeriö kasvaa 10–50 senttimetriä korkeaksi ja se muodostaa pitkän, lähellä maanpintaa kulkevan juurakon. Varren päässä sijaitseva kukinto on pallomainen ja sen alla on isokokoisia tukilehtiä. Töpökeriön lehdistä ja varsista nousee hienonnettaessa esiin ominainen, minttukaramellintapainen tuoksu ja kasvia käytetäänkin erilaisiin lääkintätarkoituksiin. Hoitokeinona ripuliin käytetään töpökeriön tuoreista varsista valmistettua tahnaa, jota nautitaan riisin kera kerran päivässä kolmen päivän ajan.[2]

Lähteet

  1. Lansdown, R.V.: Kyllinga brevifolia IUCN Red List of Threatened Species. Version 2017.1. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 19.5.2017. (englanniksi)
  2. a b Useful Tropical Plants (Kyllinga brevifolia) Useful Tropical Plants. Viitattu 19.5.2017.

Aiheesta muualla

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Töpökeriö: Brief Summary ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Töpökeriö (Kyllinga brevifolia) on sarakasvien (Cyperaceae) heimoon ja keriöiden (Kyllinga) sukuun kuuluva monivuotinen kasvilaji. Sitä kasvaa yleisesti trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla sekä lämpimillä temperaattisen vyöhykkeen alueilla. Töpökeriö kasvaa erilaisilla avoimilla ruohostomailla, muun muassa tienpientareilla, hakkuuaukeilla sekä jokipenkereillä, aina noin 1500 metrin korkeudelle asti.

Töpökeriö kasvaa 10–50 senttimetriä korkeaksi ja se muodostaa pitkän, lähellä maanpintaa kulkevan juurakon. Varren päässä sijaitseva kukinto on pallomainen ja sen alla on isokokoisia tukilehtiä. Töpökeriön lehdistä ja varsista nousee hienonnettaessa esiin ominainen, minttukaramellintapainen tuoksu ja kasvia käytetäänkin erilaisiin lääkintätarkoituksiin. Hoitokeinona ripuliin käytetään töpökeriön tuoreista varsista valmistettua tahnaa, jota nautitaan riisin kera kerran päivässä kolmen päivän ajan.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI