dcsimg

Häntänadat ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Häntänadat (Vulpia) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon kuuluva kasvisuku. Sukuun kuuluu 26 lajia[1]. Häntänadat muistuttavat jonkin verran natoja (Festuca)[2].

Häntänadat ovat yksivuotisia, matalakasvuisia ja hentoja heiniä, jotka ovat kasvutavaltaan löyhästi mätästäviä. Varret ovat pystyjä sekä pyöreitä, ja lehdet kapeita. Häntänatojen kukinnot ovat yhteenkasvaneita, kapeita ja yksipuoleisia röyhyjä. Tähkylöissä on neljästä seitsemään kukkaa. Tähkylöiden kaleet ovat keskenään erikokoiset ja alimmat niistä ovat yksisuonisia. Ulkohelpeet ovat pyöreäselkäisiä ja niissä kussakin on pitkä vihne.[2]

Suvun lajeista Suomessa kasvaa hiirenhäntänataa (Vulpia myuros), jonka lisäksi myös muita suvun lajeja on tavattu satunnaisesti.[3]

Lajeja

Lähteet

  1. The Plant List (Vulpia) The Plant List. 2013. Viitattu 31.1.2018. (englanniksi)
  2. a b Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Ekorrsvinglar (Vulpia) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 31.1.2018. (ruotsiksi)
  3. Kasviatlas 2016: Häntänadat (Vulpia) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 31.1.2018.

Aiheesta muualla

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Häntänadat: Brief Summary ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Häntänadat (Vulpia) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon kuuluva kasvisuku. Sukuun kuuluu 26 lajia. Häntänadat muistuttavat jonkin verran natoja (Festuca).

Häntänadat ovat yksivuotisia, matalakasvuisia ja hentoja heiniä, jotka ovat kasvutavaltaan löyhästi mätästäviä. Varret ovat pystyjä sekä pyöreitä, ja lehdet kapeita. Häntänatojen kukinnot ovat yhteenkasvaneita, kapeita ja yksipuoleisia röyhyjä. Tähkylöissä on neljästä seitsemään kukkaa. Tähkylöiden kaleet ovat keskenään erikokoiset ja alimmat niistä ovat yksisuonisia. Ulkohelpeet ovat pyöreäselkäisiä ja niissä kussakin on pitkä vihne.

Suvun lajeista Suomessa kasvaa hiirenhäntänataa (Vulpia myuros), jonka lisäksi myös muita suvun lajeja on tavattu satunnaisesti.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI