dcsimg

Brief Summary

  Magelhaengans: Brief Summary ( Dutch; Flemish )
  provided by wikipedia NL
   src= Magelhaengans

  De magelhaengans (Chloephaga picta) is een vogelsoort uit de familie Anatidae (ganzen, zwanen en eenden), voorkomend in Zuid-Amerika.

Comprehensive Description

  Magelhaengans ( Dutch; Flemish )
  provided by wikipedia NL

  Vogels
  Geluid van een magelhaengans Vista-kmixdocked.png
  (download·info)
   src=
  Magelhaengans

  De magelhaengans (Chloephaga picta) is een vogelsoort uit de familie Anatidae (ganzen, zwanen en eenden), voorkomend in Zuid-Amerika.

  Beschrijving

  Karakteristieken

  Zijn vleugelwijdte beslaat 60 à 65 centimeter. Ze bereiken een gewicht van 3 kilo. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes. Het mannetje is wit, met zwarte strepen op de rug en de flanken. De snavel en de poten zijn zwart. Het vrouwtje heeft een kastanjekleur met een okerkleurige kop. De rug en borst heeft zwarte strepen, naar de staart toe is zij grijs. De poten van het vrouwtje zijn geel en de snavel rozig.

  Leefgebied

  De soort leeft een groot deel van het jaar op de vlaktes. Daarnaast wordt hij gevonden in waterlopen in de bossen, moerassen en de Patagonische graslanden.

  Gedrag

  Tijdens de rui en het volwassen worden verblijven zij in de buurt van het water. Tijdens de rui verliezen zij de eerste en tweede slagpennen, daardoor zijn zij dan niet in staat om te vliegen. Zijn vlucht kan een hoogte van 1.500 meter bereiken.

  Voortplanting

  Het wijfje legt 5 tot 8 lichtbruine tot roomkleurige eieren, die 32 dagen worden bebroed.

  Verspreiding

  Van de 5 soorten behorend tot Chloephaga is de magelhaengans de meest verspreide. Zijn areaal strekt zich uit van de provincie Buenos Aires in Argentinië tot de westkust van het Zuid-Amerikaans continent en langs de Stille Oceaankust tot in Vuurland. Ook komt hij voor op de Falklandeilanden en in de winter migreert hij tot in Uruguay.

  Ondersoorten

  Er worden twee ondersoorten erkend:

   src=
  Magelhaengans de zorg voor hun jongen, El Calafate, Argentinië

  Bronnen

  Bronnen, noten en/of referenties