dcsimg

Brief Summary

Comprehensive Description

  Xylotrupes gideon ( i18n: No )
  provided by wikipedia Norwegian


  Xylotrupes gideon er en slekt av biller som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Arten er oppkalt etter den tidlige hebreerlederen Gideon, som er omtalt i Dommernes bok.

  Utseende

  En stor (35–70 millimeter), mørk rødbrun til svart, blank bille. Som vanlig hos hornbiller (Dynastinae) er det stor forskjell mellom kjønnene, hannene er mye større og har kraftige horn på hodet og pronotum som hunnene mangler. Denne arten har et smalt horn på hodet som er gaffeldelt ytterst, og et bredt og kraftig horn på pronotum, også dette delt i spissen.

  Levevis

  Larvene utvikler seg i råtnende plantemateriale og tar trolig vanligvis to år på utviklingen, de voksne billene lever 2-4 måneder. En hunn kan legge ca. 50 egg. De voksne hannene kjemper mot hverandre ved hjelp av hornene, hver prøver å vippe motstanderen over på ryggen. De voksne billene er mest aktive om natten og flyr gjerne til lys. De kan også samles i store grupper på trær av arten Delonix regia (erteblomstfamilien).

  Billekamper

  Som mange andre hornbiller er hannene av denne arten svært aggressive overfor hverandre. I noen områder, særlig i det nordlige Thailand, arrangeres det kamper mellom billehanner, gjerne forbundet med veddemål om utfallet. Arten gjelder for å være lett å avle opp i fangenskap.

  Utbredelse

  Arten er vidt utbredt i Sørøst-Asia (blant annet Thailand og Filippinene), der den er en av de vanligste hornbillene. Mot øst går den helt til Salomonøyene og Australia.

  Systematisk plassering

   src=
  Hunn
  Treliste

  Kilder

  • Rowland, J.M. (2011): Notes on nomenclature in Xylotrupes Hope (Scarabaeidae: Dynastinae: Dynastini). Insecta mundi, (0176): 1-10. PDF
  • naturalworlds.org - Xylotrupes gideon [1]
  • brisbaneinsects.com - Xylotrupes gideon [2]

  Eksterne lenker

  license
  cc-by-sa-3.0
  copyright
  Wikipedia forfattere og redaktører
  original
  visit source
  partner site
  wikipedia Norwegian
  ID
  82687a3aeea1530ffbef722b505edfa3