dcsimg
Image of <i>Lepeophtheirus salmonis</i>
Unresolved name

Lepeophtheirus salmonis

Lepeophtheirus salmonis ( Dutch; Flemish )

provided by wikipedia NL

Lepeophtheirus salmonis is een eenoogkreeftjessoort uit de familie van de Caligidae.[1] De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1837 door Krøyer. De populaire benaming is zeeluis.

In de Noorse zalmindustrie, waarbij vis wordt gekweekt in grote netten op zee, is de aanwezigheid van grote aantallen zeeluizen op gekweekte zalm vastgesteld. Zeeluizen zijn feitelijk parasieten die een centimeter lang kunnen worden en die zich voeden met huid, vlees en bloed van de levende zalmen. De zeeluizen zijn immuun geworden voor de traditionele behandeling met chemicaliën zoals Azamethifos. Zeeluizen zijn bovendien vaak drager van weer een andere parasiet die de miltziekte 'Pancreas Disease' veroorzaakt bij de zalmen. Ontsnapte kweekzalmen kunnen de besmetting ook weer overbrengen op wilde zalmen en zeeforellen.

Een andere bedreiging vormt de Diphyllobothrium nihonkaiense, een lintworm die is aangetroffen in wilde en gekweekte zalm uit de Stille Oceaan.

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Boxshall, G. (2012). Lepeophtheirus salmonis (Krøyer, 1837). In: Walter, T.C., Boxshall, G. (2012). World Copepoda database. Geraadpleegd via: World Register of Marine Species op http://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=135782
Geplaatst op:
18-03-2013
Dit artikel is een beginnetje over biologie. U wordt uitgenodigd om op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Beginnetje
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visit source
partner site
wikipedia NL

Lakselus ( Norwegian )

provided by wikipedia NO
Se også: Gyrodactylus salaris og skottelus (Caligus elongatus).

Lakselus er en art i gruppen hoppekreps. Den lever som marin parasittlaksefisker. Den lever av slimet, huden og blodet til fisken[1].

Hodebryststykket er bredt og skjoldformet, og brukes som sugekopp. Bakkroppen er smalere, og hos hunnen fylt med egg. Hunnens bakkropp har også to lange eggsekker. Lakselusa bruker føttene til å flytte seg rundt på verten eller svømme mellom verter[2].

Livssyklusen består av åtte stadier, med skallskifte imellom. I det frittsvømmende nauplius-stadiet har den en lengde på 0,54 til 0,85 mm[3]. I copepodit-stadiet er den ca. 0,7 mm lang og angriper fisken. I chalimus-stadiet er den 1,2 til 2,8 mm lang[4]. Man trodde før at lakselusa hadde ni larvestadier, men det har vist seg å være bare syv.[5]

Den suger næring av fisken og vokser til 5 mm lengde for hannene og 10 mm for hunnene. Hver generasjon tar ca. 6 uker ved en temperatur på 10–12 °C

Det har blitt forsket på arten i forbindelse med problemene den skaper i akvakulturen, men man vet lite om dens liv i naturen. Det har blitt vist at lakselus-infeksjoner i oppdrettsanlegg kan utløse epizootier hos ville fisk. Lakselus liker ikke ferskvann og holder seg under ferskvannslaget som vårflommen skaper i fjordene. Laksesmolt som svømmer i dette laget, er derfor beskyttet mot infeksjon[6].

Til bekjempelse av lakselus i oppdrettsanlegg brukes kjemikalier i stor grad, f.eks. midler som skal hemme syntesen av kitin hos lusa og dermed stoppe skallskiftet. Medisinen blandes i fôret eller i vannet som fisken går i. Et petroleumsekstrakt av krysantemum er ett av de stoffene som brukes[7].

Termisk avlusning brukes også. Metoden har vært utprøvd på oppdrettsanlegg siden 2013, i Norge siden 2014. Termisk avlusning tar utgangspunkt i at lus som sitter på fisk inaktiveres og faller av dersom den utsettes for moderat forhøyet vanntemperatur i en kort periode.[8]

Preventiv medisinering har blitt brukt, men dette fører til økt resistens hos lakselusa. I 2008 ble det funnet resistente lakselus i fire oppdrettsanlegg i Hordaland og Sogn og Fjordane[9]. Biologiske metoder som innsetting av leppefisker som f.eks. berggylt anbefales i stedet[10]. Lakselusas genom er også under kartlegging, da kunnskap om dette vil gjøre det lettere å utvikle nye medikamenter og vaksiner mot organismen[11].

Grunnet økt resistens mot de medikamentelle midlene har man sett en kraftig reduksjon i bruken av disse det siste året, fra 3269 behandlinger i 2015 til 1941 behandlinger i 2016. Ikke-medikamentelle metoder hadde en 6-dobbel økning fra 185 i 2015 til 1174 i 2016. Ettersom lakselusen ikke selv fører til død hos laks, men heller håndteringen og behandlingsmetodene så har denne økt det siste året ettersom ikke-medikamentell behandling er svært stressende for fisken[12].

Referanser

 1. ^ Salmon louse (Lepeophtheirus salmonis) transcriptomes during post molting maturation and egg production, revealed using EST-sequencing and microarray analysis - biomedcentral.com
 2. ^ Forskergruppe: Parasittiske Copepoder - uio.no
 3. ^ Lepeophtheirus salmonis, parasitology
 4. ^ Veterinærinstituttet: Faktaark om lakselus 2009 Arkivert 22. mai 2010 hos Wayback Machine.
 5. ^ Lakselusa mista to larvestadium Arkivert 2013-09-29, hos Wayback Machine. - forskning.no
 6. ^ Lakselusa – en spesialisert fiskeeter[død lenke], forskning.no, 25. juli 2008
 7. ^ Krysantemum mot lakselus[død lenke] - aftenbladet.no
 8. ^ Grøntvedt RN m.fl. (2015). «Termisk avlusning av laksefisk - dokumentasjon av fiskevelferd og effek» (PDF). Veterinærinstituttet. Besøkt 11.10.2016. «Termisk avlusning tar utgangspunkt i at lus som sitter på fisk inaktiveres og faller av dersom den utsettes for moderat forhøyet vanntemperatur i en kort periode.»CS1-vedlikehold: Eksplisitt bruk av m.fl. (link)
 9. ^ Resistent lakselus oppdaget - p4.no
 10. ^ Leppefisk mot lakselus[død lenke] - forskning.no
 11. ^ Lakselusa er sekvensert Arkivert 2011-05-17, hos Wayback Machine. - forskning.no
 12. ^ «Fiskehelserapporten 2016». www.vetinst.no (true). Besøkt 13. mai 2017.

Eksterne lenker

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia forfattere og redaktører
original
visit source
partner site
wikipedia NO

Lakselus: Brief Summary ( Norwegian )

provided by wikipedia NO
Se også: Gyrodactylus salaris og skottelus (Caligus elongatus).

Lakselus er en art i gruppen hoppekreps. Den lever som marin parasittlaksefisker. Den lever av slimet, huden og blodet til fisken.

Hodebryststykket er bredt og skjoldformet, og brukes som sugekopp. Bakkroppen er smalere, og hos hunnen fylt med egg. Hunnens bakkropp har også to lange eggsekker. Lakselusa bruker føttene til å flytte seg rundt på verten eller svømme mellom verter.

Livssyklusen består av åtte stadier, med skallskifte imellom. I det frittsvømmende nauplius-stadiet har den en lengde på 0,54 til 0,85 mm. I copepodit-stadiet er den ca. 0,7 mm lang og angriper fisken. I chalimus-stadiet er den 1,2 til 2,8 mm lang. Man trodde før at lakselusa hadde ni larvestadier, men det har vist seg å være bare syv.

Den suger næring av fisken og vokser til 5 mm lengde for hannene og 10 mm for hunnene. Hver generasjon tar ca. 6 uker ved en temperatur på 10–12 °C

Det har blitt forsket på arten i forbindelse med problemene den skaper i akvakulturen, men man vet lite om dens liv i naturen. Det har blitt vist at lakselus-infeksjoner i oppdrettsanlegg kan utløse epizootier hos ville fisk. Lakselus liker ikke ferskvann og holder seg under ferskvannslaget som vårflommen skaper i fjordene. Laksesmolt som svømmer i dette laget, er derfor beskyttet mot infeksjon.

Til bekjempelse av lakselus i oppdrettsanlegg brukes kjemikalier i stor grad, f.eks. midler som skal hemme syntesen av kitin hos lusa og dermed stoppe skallskiftet. Medisinen blandes i fôret eller i vannet som fisken går i. Et petroleumsekstrakt av krysantemum er ett av de stoffene som brukes.

Termisk avlusning brukes også. Metoden har vært utprøvd på oppdrettsanlegg siden 2013, i Norge siden 2014. Termisk avlusning tar utgangspunkt i at lus som sitter på fisk inaktiveres og faller av dersom den utsettes for moderat forhøyet vanntemperatur i en kort periode.

Preventiv medisinering har blitt brukt, men dette fører til økt resistens hos lakselusa. I 2008 ble det funnet resistente lakselus i fire oppdrettsanlegg i Hordaland og Sogn og Fjordane. Biologiske metoder som innsetting av leppefisker som f.eks. berggylt anbefales i stedet. Lakselusas genom er også under kartlegging, da kunnskap om dette vil gjøre det lettere å utvikle nye medikamenter og vaksiner mot organismen.

Grunnet økt resistens mot de medikamentelle midlene har man sett en kraftig reduksjon i bruken av disse det siste året, fra 3269 behandlinger i 2015 til 1941 behandlinger i 2016. Ikke-medikamentelle metoder hadde en 6-dobbel økning fra 185 i 2015 til 1174 i 2016. Ettersom lakselusen ikke selv fører til død hos laks, men heller håndteringen og behandlingsmetodene så har denne økt det siste året ettersom ikke-medikamentell behandling er svært stressende for fisken.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia forfattere og redaktører
original
visit source
partner site
wikipedia NO

Wesz łososiowa ( Polish )

provided by wikipedia POL

Wesz łososiowa, łac. Lepeophtheirus salmonis, ang. Salmon louse – pasożytniczy gatunek widłonogów, skorupiaków z rodziny Caligidae. Takson po raz pierwszy został opisany przez Henrika Nikolaia Krøyera w 1837 roku.

Widłonogi są to skorupiaki przeważnie drobne. Cechuje je różnorodność morfologiczna. Narządy zewnętrzne są przystosowane do pasożytnictwa. Ciało form wodnych jest wyraźnie zróżnicowane na jednolitą głowę i segmentowane tagmy: tułów oraz odwłok[1].

Wesz łososiowa żeruje na niektórych rodzajach ryb łososiowatych.

Historia

Wesz łososiowa była znana ludzkości od stuleci. W 1753 biskup i naturalista Erik Pontoppidan uznał ją za dar Boga dla człowieka, bowiem jego zdaniem to dzięki niej łososie miały wędrować z mórz w górę rzek, gdzie łatwiej je było złowić[2]. Jako pierwszy opisał te pasożyty duński badacz fauny morskiej Henrik Nikolai Krøyer[3].

Mimo wczesnego odkrycia, wesz łososiowa pozostawała praktycznie niezbadana aż do lat 70. XX wieku, gdy zaobserwowano jej znaczenie dla przemysłowej hodowli łososia i innych ryb łososiowatych[2]. Początkowo zaobserwowano jej występowanie jako patogenu u łososi szlachetnych hodowanych w klatkach, pod koniec lat 80. zaobserwowano je także u dzikich troci brązowych, które pod ich wpływem przedwcześnie powracały na tarło[2]. Wtedy też zaczęto wiązać występowanie tych widłonogów z notowanymi już w XIX wieku fluktuacjami w liczebności dziko żyjących łososi[2].

Opis (z wyróżnieniem cech grupy i gatunku)

Stawonogi to najliczniejsze i najbardziej zróżnicowany typ bezkręgowców, który opanował prawie wszystkie środowiska. Posiadają członowane i połączone stawowo odnóża, które w zależności od warunków środowiska oraz trybu życia mogą spełniać odmienne funkcje. Mogą one służyć do kroczenia, grzebania, skakania, chwytania i czepiania. Ich ciało pokryte jest twardym chitynowym pancerzem[4].

Spełnia on zadanie szkieletu zewnętrznego, który chroni ciało przed działaniem czynników mechanicznych, przed wysychaniem, a także stanowi przyczep dla mięśni[4]. Podzielone jest na segmenty, które są zróżnicowane. Budowa taka nosi nazwę metamerii heteronomicznej. Oskórek tworzy pancerz, który jest okresowo przez zwierzę zmieniany, najczęściej w czasie wzrostu, a proces taki, regulowany hormonalnie, zwie się linieniem[5].

Występowanie

Widłonogi zasiedlają wody słodkie i morza[1]. Są także przydenne i pelagiczne. Występują ponadto w wilgotnym mchu, pod korą dolnych części pni drzew tropikalnych i w wilgotnym piasku plaż morskich. Wiele widłonogów słodkowodnych zagrzebuje się w mule, wchodzi w stan anabiozy i może przetrwać niekorzystne warunki[6].

Ekologia

Zamieszkują wody słodkie i morskie na całym świecie. Występują w różnych środowiskach i siedliskach wodnych. Między innymi są to wody podziemne, drobne zbiorniki, stawy, jeziora, cieki, zalewy morskie, w litoralu i pelagialu mórz i oceanów. Można je również spotkać w fitotelmach. Są to „mikroakwaria roślinne”, które są wypełnione wodą w zagłębieniach w ciele roślin lądowych. Stanowią one ważny składnik pokarmu dla wielu organizmów planktonożernych. Istnieją również liczne pasożyty, osiedlające się na rozmaitych organizmach wodnych, przede wszystkim na rybach[1].

Jako pasożyty wszy łososiowe żerują wyłącznie na rybach z rodzajów Salmo, Salvelinus i Onchorhynchus[2].

 src=
Osobniki męski i żeński

Znaczenie dla gospodarki

Widłonogi stanowią ważny gospodarczo składnik planktonu morskiego i słodkowodnego[5].

Aktualne kierunki badań naukowych

Od kilku lat zaobserwowano zmniejszenie populacji dzikich łososi. Podejrzaną okazała się pchła rybia, czyli Lepeophtheirus salmonis. Według Martin Krkosek z Uniwersytetu Alberty, śmiertelność narybku z tego powodu u dzikich łososi może sięgać powyżej 80-95%. Dla całej populacji jest to bardzo poważne zagrożenie. Główną przyczyną inwazji są hodowlane fermy ryb łososiowatych. Dla dzikich populacji potwierdziły to badania na podstawie populacji łososia z Achipelagu Broughton w Kolumbii Brytyjskiej[7].

Zobacz też

Przypisy

 1. a b c BłaszakB. C. BłaszakB. i inni, Zoologia, Stawonogi, Szczękoczułkopodobne, skorupiaki 2 (1): 284-285., 2011 .
 2. a b c d e Peter AndreasP.A. Heuch Peter AndreasP.A., Effects of salmon lice on Atlantic salmon [w:] KlausK. Rohde (red.), Marine Parasitology, wyd. elektroniczne, Collingwood & Oxon: CABI & Csiro Publishing, 13 września 2005, ISBN 978-0-643-09927-2 (ang.).
 3. Henrik NikolaiH.N. Krøyer Henrik NikolaiH.N., Bidrag til kundskab om snyltekrebsene, Thieles Bogtrykkeri, 1863, s. 137–139 [dostęp 2016-03-23] (duń.).
 4. a b Pyłka - GutowskaP.- G. E. Pyłka - GutowskaP.- G., Vademecum maturzysty, Biologia. Wydawnictwo „Oświata”, Warszawa, Polska., 2002 .
 5. a b Hempel-ZawitkowskaH.Z. J. Hempel-ZawitkowskaH.Z. i inni, Zoologia dla uczelni rolniczych. Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa, Polska., 2010 .
 6. JuraJ. Cz. JuraJ., Podstawy morfologii funkcjonalnej, systematyki i filogenezy, Bezkręgowce 1 (1): 445-448., 2004 .
 7. PawełP. Szablewski PawełP., Kopalnia wiedzy, 6 stycznia 2008 .

Bibliografia

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autorzy i redaktorzy Wikipedii
original
visit source
partner site
wikipedia POL

Wesz łososiowa: Brief Summary ( Polish )

provided by wikipedia POL

Wesz łososiowa, łac. Lepeophtheirus salmonis, ang. Salmon louse – pasożytniczy gatunek widłonogów, skorupiaków z rodziny Caligidae. Takson po raz pierwszy został opisany przez Henrika Nikolaia Krøyera w 1837 roku.

Widłonogi są to skorupiaki przeważnie drobne. Cechuje je różnorodność morfologiczna. Narządy zewnętrzne są przystosowane do pasożytnictwa. Ciało form wodnych jest wyraźnie zróżnicowane na jednolitą głowę i segmentowane tagmy: tułów oraz odwłok.

Wesz łososiowa żeruje na niektórych rodzajach ryb łososiowatych.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autorzy i redaktorzy Wikipedii
original
visit source
partner site
wikipedia POL

Lepeophtheirus salmonis ( Swedish )

provided by wikipedia SV


Lepeophtheirus salmonis[1][2], "laxlus"[3], är en kräftdjursart som först beskrevs av Henrik Nikolai Krøyer 1837.

Taxonomi

Lepeophtheirus salmonis ingår i släktet Lepeophtheirus och familjen Caligidae.[4][5][6] Arten är reproducerande i Sverige.[6] Inga underarter finns listade i Catalogue of Life.[4]

Parasit

L. salmonis lever som parasit på laxfiskar.[7] Den har skapat stora problem vid laxodlingar i Chile och Norge.[8] För att bekämpa L. salmonis i laxodlingar används i stor utsträckning kemikalier. Preventiv medicinering har också använts, men detta leder till uppkomsten av resistens hos L. salmonis.

Bildgalleri

Källor

 1. ^ (1996) , database, NODC Taxonomic Code Species 2000: Reading, UK.
 2. ^ (2004) , pre-press, American Fisheries Society Special Publication 31.
 3. ^ Havforskningsinstituttet. ”Miljøeffekter av lakselusmidler” (på norska). http://www.imr.no/temasider/parasitter/lus/lakselus/miljoeffekter_av_lakselusmidler/nb-no. Läst 30 maj 2015.
 4. ^ [a b] Roskov Y., Abucay L., Orrell T., Nicolson D., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., DeWalt R.E., Decock W., De Wever A., Nieukerken E. van, Zarucchi J., Penev L. (red.) (2017). ”Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2017 Annual Checklist.” (på engelska). Species 2000: Naturalis, Leiden, Nederländerna. http://www.catalogueoflife.org/annual-checklist/2017/search/all/key/lepeophtheirus+salmonis/match/1. Läst 27 juni 2017.
 5. ^ ITIS: The Integrated Taxonomic Information System. Orrell T. (custodian), 2011-04-26
 6. ^ [a b] Dyntaxa Lepeophtheirus
 7. ^ Salmon louse (Lepeophtheirus salmonis) transcriptomes during post molting maturation and egg production, revealed using EST-sequencing and microarray analysis 2014-3-17.
 8. ^ "Oppdrettsgigant sier nei til fire milliarder" Verdens Gang Publisert 17.03.14 - 05:41, endret 17.03.14 - 06:49 (VG) 2014-03-17.

Externa länkar

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia författare och redaktörer
original
visit source
partner site
wikipedia SV

Lepeophtheirus salmonis: Brief Summary ( Swedish )

provided by wikipedia SV


Lepeophtheirus salmonis, "laxlus", är en kräftdjursart som först beskrevs av Henrik Nikolai Krøyer 1837.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia författare och redaktörer
original
visit source
partner site
wikipedia SV