dcsimg

Alcyonidium condylocinereum ( البلجيكية الهولندية )

المقدمة من wikipedia NL

Alcyonidium condylocinereum is een mosdiertjessoort uit de familie van de Alcyonidiidae.[1] De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 2004 door Porter.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Bock, P. (2012). Alcyonidium condylocinereum Porter, 2004. In: Bock, Phil; Gordon, D. (2012) World list of Bryozoa. Geraadpleegd via: World Register of Marine Species op http://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=153730
Geplaatst op:
03-03-2013
Dit artikel is een beginnetje over biologie. U wordt uitgenodigd om op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Beginnetje
ترخيص
cc-by-sa-3.0
حقوق النشر
Wikipedia-auteurs en -editors
النص الأصلي
زيارة المصدر
موقع الشريك
wikipedia NL

Distribution ( الإنجليزية )

المقدمة من World Register of Marine Species
Tussen 1900 en 1910 zijn meerdere kolonies verzameld op de Vlaamse Banken en nabij de Scheldemonding (collectie KBIN). Opgerichte koloniedelen spoelen af en toe aan op het strand na stormen. In België zijn korstvormige kolonies aangetroffen op krabbenschilden (aangespoeld te Zeebrugge in 2005) en op Hinia reticulata en Natica bewoond door een heremietkreeft (opgevist op de Hinderbanken in juni 2005). In 2003 zijn kolonies ontdekt op de strandhoofden in Koksijde. Daarna worden ze er jaarlijks aangetroffen, in het najaar zijn ze korstvormig, in het voorjaar vertonen de meeste kolonies een dichte massa van opgerichte delen (De Blauwe, 2004a). In februari 2009 zijn een tiental korstvormige kolonies aangetroffen op de rotsblokken naast het westerstaketsel in Nieuwpoort. Faasse & De Blauwe (2004) vermeldt twee kleine kolonies A. cf. condylocinereum in Zeeland (Westkapelle).

مراجع

  • De Blauwe, H. (2004). De zeevingers Alcyonidium condylocinereum Porter, 2004 en Alcyonidium diaphanum (Hudson, 1778) (Bryozoa: Ctenostomatida) aan de Belgische kust [Alcyonidium condylocinereum Porter, 2004 and Alcyonidium diaphanum (Hudson, 1778) (Bryozoa: Ctenostomatida) at the Belgian coast]. De Strandvlo 24(2): 74-77
  • De_blauwe, H. (2009). Mosdiertjes van de Zuidelijke Bocht van de Noordzee: Determinatiewerk voor België en Nederland. Vlaams Instituut voor de Zee, Oostende. 464.
  • Faasse, M.A. & De Blauwe, H. (2004). Faunistisch overzicht van de mariene mosdiertjes van Nederland (Bryozoa: Stenolaemata, Gymnolaemata). Nederlandse Faunistische Mededelingen 21: 17-54.

ترخيص
cc-by-4.0
حقوق النشر
WoRMS Editorial Board
مساهم
De Blauwe, Hans, H.
النص الأصلي
زيارة المصدر
موقع الشريك
World Register of Marine Species

description ( الإنجليزية )

المقدمة من World Register of Marine Species
Vormt eerst een uitgebreide korst op stenen, schelpen of krabben. Later ontstaan op die korst knobbelige uitgroeiingen die zich ontwikkelen tot opgerichte koloniedelen. Deze koloniedelen vertakken, zowel de hoofdtak als de vertakkingen zijn cilindrisch. Het oppervlak vertoont knobbels met een diameter van ongeveer 0,5 cm. De korst is heel goed afpelbaar van het substraat. De korst en de opgerichte delen zijn grijs tot grijsbruin. Tussen de zoïden ligt vaak een ondiepe spleet, die in een slibrijke omgeving opgevuld raakt met slib. Daardoor kan de kolonie een bruinachtige kleur hebben, wat verwarring met A. diaphanum in de hand werkt. De zoïden hebben 18-19 tentakels, meestal 18. Materiaal uit de infralitorale franje te Koksijde had echter meestal 16-17 tentakels. In het voortplantingsseizoen is er een intertentaculair orgaan aanwezig en worden eieren gelost in de waterkolom die pas daar uitgroeien tot larve.

مرجع

De_blauwe, H. (2009). Mosdiertjes van de Zuidelijke Bocht van de Noordzee: Determinatiewerk voor België en Nederland. Vlaams Instituut voor de Zee, Oostende. 464.

ترخيص
cc-by-4.0
حقوق النشر
WoRMS Editorial Board
مساهم
De Blauwe, Hans, H.
النص الأصلي
زيارة المصدر
موقع الشريك
World Register of Marine Species